Rezultate din textul definițiilor
TAVALEALA, tavaleli, s. f. 1. Bataie, tranteala; rostogolire. 2. Fig. (In expr.) A (o) duce (sau tine) la tavaleala = a) (despre oameni) a fi rezistent la eforturi fizice; b) (despre lucruri) a nu se strica usor. – Tavali + suf. -eala.

RABDA, rabd, vb. I. 1. Tranz. si intranz. A suporta (fara impotrivire si cu resemnare) greutati, neplaceri fizice sau morale; a indura. ♦ (Despre lucruri) A fi durabil, rezistent, a nu se strica usor. 2. Tranz. si intranz. A accepta, a ingadui, a permite, a tolera. ◊ Expr. (Tranz.) A (nu)-l rabda (pe cineva) inima (sa...) = a (nu) se putea stapani (sa nu...), a (nu) se indura sa... Cum il rabda locul (sau pamantul)? se spune despre un om rau, care savarseste fapte reprobabile. A (nu)-l mai rabda (pe cineva) puterile sa... = a (nu) mai putea sa... 3. Intranz. A-si infrana nelinistea, enervarea, a avea rabdare, a-si pastra calmul. – Et. nec.

STRICACIOS ~oasa (~osi, ~oase) 1) Care se strica usor. 2) v. STRICATOR. /a (se) strica + suf. ~acios

PERISABIL ~a (~i, ~e) 1) Care se poate strica usor. Productie ~a. 2) fig. Care nu este vesnic; supus disparitiei. /<fr. perissablle

PERISABIL, -A, perisabili, -e, adj. Care se strica, se altereaza usor; supus stricaciunii, alterarii, disparitiei. – Din fr. perissable.

VOALA vb. I. 1. tr. A acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a insela aparentele. ◊ refl. (Despre voce) A-si pierde sonoritatea si limpezimea; a se estompa. 2. (refl.) (Despre un material fotografic) A se innegri usor, a se strica datorita venirii in contact cu lumina, unei greseli de fabricatie sau folosirii unui revelator de calitate inferioara. [Pron. vo-a-la. / cf. fr. voiler].

VOALA vb. I. tr. a acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a insela aparentele. II. refl. 1. (despre voce) a-si pierde sonoritatea si limpezimea; a se estompa. 2. (despre un material fotografic) a se innegri usor, a se strica datorita venirii in contact cu lumina, unei greseli de fabricatie sau folosirii unui revelator de calitate inferioara. 3. (despre o piesa de lemn sau de metal, o foaie de tabla etc.) a se deforma, a nu mai fi plana. (< fr. voiler)

A SE DESTRABALA ma ~ez intranz. A duce o viata de petreceri usoare; a trai in desfrau; a se strica; a se d******a; a se deprava. /Din destrabalat

DEFORMA vb. 1. a (se) stramba, (pop. si fam.) a (se) scofalci. (Un obiect care s-a ~.) 2. v. desfigura. 3. v. scalcia. 4. a ceda. (Un material care se ~ usor.) 5. v. scalcia. 6. a (se) corupe, a (se) strica. (O limba care s-a ~ sub influenta ...) 7. v. denatura.

SPART adj. 1. ciobit, ciocnit, crapat, fisurat, plesnit. (Vas de lut usor ~.) 2. crapat, despicat, spintecat, taiat. (Lemne de foc ~.) 3. gaurit. (O cratita ~.) 4. fortat, stricat. (Incuietoare ~; lacat ~.) 5. v. jefuit. 6. strapuns. (Front ~.)

A SE DEPRAVA ma ~ez intranz. A duce o viata de placeri usoare; a trai in desfrau; a se d******a; a se destrabala; a se strica. /<fr. depraver, lat. depravare

A SE D******A ma ~ez intranz. A duce o viata de placeri usoare; a trai in desfrau; a se deprava; a se destrabala; a se strica. /des- + a [in]frana

A SE DEZMATA ma dezmat intranz. rar 1) A duce o viata de placeri usoare; a trai in dezmat; a se d******a; a se destrabala; a se strica; a se deprava. 2) A deveni neglijent, dezordonat; a se desanta. /Din dezmatat

A SE INFECTA ma ~ez intranz. 1) A se imbolnavi venind in contact cu o sursa de infectie; a contracta o infectie; a se molipsi; a se contagia; a se contamina. 2) fig. A decadea din punct de vedere moral; a duce o viata de placeri usoare; a trai in desfrau; a se destrabala; a se d******a; a se deprava; a se strica. /<fr. infecterCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)