Rezultate din textul definițiilor
PAUSAL s.n. Sistem de plata pentru beneficiarii prestarilor de servicii comunale la care instalatiile nu sunt inzestrate cu aparate de masurat cantitatile consumate, suma calculandu-se cu aproximatie pe baza capacitatilor instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. [< germ. Pauschale].

PAUSAL, -A adj. global, forfetar. ◊ tarif (sau pret) pausal = sistem de plata pentru prestarile de servicii comunale, pentru consumul de energie, apa etc., suma calculandu-se cu aproximatie pe baza capacitatilor instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. ◊ asigurare pausala = asigurare de bunuri, persoane sau riscuri pe baza platii unei prime de asigurare unice (medii). (< germ. pauschal)

A IEFTINI ~esc tranz. A face sa fie mai ieftin; a reduce din pret. ~ marfurile de larg consum. ~ serviciile comunale. /Din ieftin

GOSPODARIE, gospodarii, s. f. 1. Totalitatea bunurilor care constituie averea (imobila a) unui locuitor, indeosebi a unui taran (si a familiei sale); casa1. ♦ Unitate formata dintr-o locuinta si din persoanele (inrudite) care o locuiesc, traind in comun; persoanele (inrudite) care locuiesc impreuna, avand buget comun si valorificand in comun bunurile dobandite prin munca lor. 2. Activitate casnica (a gospodinei); menaj. 3. (Iesit din uz) Unitate de productie agricola, de prestari de servicii etc. (de stat, cooperatista sau particulara). 4. Conducere, administrare a unui bun, a unei institutii (publice) etc.; institutie sau ansamblu de institutii care asigura aceasta conducere, administrare. Gospodarie comunala.Gospodar + suf. -ie.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)