Rezultate din textul definițiilor
LITRA ~e f. 1) pop. Unitate de masura a capacitatii, egala cu un sfert de litru. 2) inv. Unitate de masura pentru greutate egala cu un sfert de kilogram. [Sil. li-tra] /<ngr. litra

OCA, ocale, s. f. Veche unitate de masura pentru capacitati si greutati, egala cu circa un litru (sau un kilogram) si un sfert; p. ext. cantitate de marfa, de obiecte etc. egala cu aceasta unitate de masura; vasul cu care se masoara. ◊ Oca mica = masura falsa, mai mica decat cea legala. ◊ Expr. A prinde (pe cineva) cu ocaua mica = a prinde (pe cineva) cu o minciuna, cu o fapta necinstita. [Pl. si: oca, oca.Var.: (inv. si reg.) oca s. f.] – Din tc. okka.

LITRA, litre, s. f. 1. (Pop.) Masura de capacitate sau de greutate egala cu un sfert de litru sau de kilogram. ♦ Vas care are aceasta capacitate; continutul acestui vas. 2. Masura de capacitate sau de greutate folosita in trecut, egala cu circa o treime de litru sau de kilogram. ♦ Vas care avea aceasta capacitate; continutul acestui vas. – Din ngr. litra.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)