Rezultate din textul definițiilor
slobod (-da), adj. – Liber. – Megl. slobod. Sl. svobodu, prin intermediul bg., slov. sloboden, sb. slobodan (Miklosich, Slaw. Elem., 44), cf. mag. szabad.Der. s*****i, vb. (a elibera, a pune in libertate; a dezlega, a lasa; a autoriza, a permite; a ierta, a absolvi; a descarca o arma de foc; refl., a se elibera; refl., a da drumul, a lasa sa cada; refl., a se pripi, a se napusti; refl., a e*****a), cf. sl. svoboditi, sb. sloboditi; s********e, s. f. (libertate; autorizatie, licenta, permis; iertare); s*****ie, s. f. (libertate; permis; scutire de taxe, sistem fiscal stabilit in Munt. si Mold. pentru a incuraja formarea unor sate de colonisti, cu ajutorul scutirii de taxe pe un anumit numar de ani; sat, catun, comuna infiintata pe baza scutirii de taxe); s*******n (var. s*****ian), s. m. (locuitor al unu sat scutit de bir); s*****itor, adj. (eliberator; frina sau piedica la razboiul de tesut). Toate aceste cuvinte sint mai mult sau mai putin invechite.

ZECIME, zecimi, s. f. 1. A zecea parte dintr-un intreg impartit in parti egale. ♦ Prima cifra din dreapta virgulei la numerele zecimale. 2. (In sistemul fiscal din trecut) A zecea parte, care revenea judetului sau comunei, din impozitul platit de cetateni statului. – Zece + suf. -ime.

fiscalISM s. n. Politica financiara constand in perceperea de la populatie, prin diverse sisteme fiscale, a unor impozite si taxe exagerate. – fiscal + suf. -ism.

fiscalISM n. Politica financiara de exagerare a impozitelor prin diverse sisteme fiscale. /fiscal + suf. ~ism

ZECIME, zecimi, s. f. 1. A zecea parte dintr-un intreg impartit in parti egale. ♦ Prima cifra din dreapta virgulei, la numeralele zecimale. 2. (In sistemul fiscal din trecut) A zecea parte, care revenea judetului sau comunei, din impozitul platit de cetateni statului. – Din zece + suf. -ime.

KARIM KHANZAND, Mohammad, vakil (regent) persan (1750-1779), fondatorul dinastiei Zand. A preluat puterea in urma unui razboi civil, exercitandu-si autoritatea asupra intregii tari, cu exceptia Khorasanului. A mutat capitala la Shῑrāz. Promotor al unei politici de reorganizare a sistemului fiscal si de construire a numeroase edificii. Patron al artelor, a atras la Curtea sa numerosi savanti si poeti.

fiscalITATE s. f. sistem de percepere a impozitelor si taxelor prin fisc. ♦ Totalitatea obligatiilor fiscale ale cuiva. – Din fr. fiscalite.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române