Rezultate din textul definițiilor
IGUANA ~e m. Reptila asemanatoare cu o soparla mare, cu pielea viu colorata, care traieste in America de Sud. [Sil. -gua-na] /<lat. iguana, fr. iguane

IGUANA, iguane, s. f. (La pl.) Gen de soparle mari din America de Sud, in regiunile tropicale si subtropicale, viu colorate, cu o creasta dintata pe spate, vanate pentru carnea si pentru ouale lor (Iguana); (si la sg.) animal care face parte din acest gen. – Din fr. iguane.

varan s. m. soparla mare carnivora, verzuie, cu placi osoase pe spate, ca un mic crocodil, care traieste in Africa, Asia si Australia. (< fr. varan, lat. varanus)

MEGALOZAUR s.m. Reptila gigantica din grupul dinozaurienilor, care a trait in era mezozoica. [Pron. -za-ur. / < fr. megalosaure, cf. gr. megasmare, saurossoparla].

SORECAR s. (ORNIT.) 1. (Buteo buteo) (pop.) soparlar, (reg.) uica, uliul-soparlelor. 2. (Buteo rufinus) (reg.) uliu-mare. 3. (Buteo lagopus) (reg.) uliu-incaltat.

TARSIER s. m. mamifer lemurian din Malaysia, nocturn, de marimea unui sobolan, cu ochii foarte mari, care se hraneste cu soparle si insecte. (< fr. tarsier)

soparlaITA, soparlaite, s. f. 1. (Pop.) Anghina difterica. 2. Numele a doua plante erbacee; a) planta melifera cu tulpina dreapta, cu frunzele ovale sau ascutite si cu florile albastre, rar roz, folosita in medicina populara (Veronica orchidea); b) mica planta cu flori mari, albe, rar rosietice, si cu fructul o capsula (Parnassia palustris). [Pr.: -la-i-] – soparla + suf. -aita.

MEZOZAUR s.m. Reptila fosila cu forma de sarpe, lunga pana la 12 m, care a trait in marile calde cretacice. [Pron. -za-ur. / < fr. mesosaurus, cf. gr. mesos – de mijloc, saurossoparla].

soparlaR ~i m. Pasare sedentara rapitoare, de talie medie, cu aripi mari, cu coada lata si cu penaj brun-inchis, care se hraneste in special cu soareci de camp; soricar. /soparla + suf. ~ar

SERVAL (‹ fr.; cuv. port.) s. m. Felina cu blana cafenie-galbuie, cu numeroase pete mici negre dispuse relativ regulat, cap mic, urechi mari, coada relativ scurta (Felis serval). Adultul atinge pana la 1 m lungime. Traieste in Africa (la S de Sahara), indeosebi in savane si in tinuturi muntoase. Se hraneste cu serpi, soparle, mamifere mici, pasari. Sin. pisica-tigru.

DRAGON1 s. m. I. 1. animal imaginat cu cap si aripi de vultur, gheare de leu, trup si coada de sarpe. 2. reprezentare heraldica a unui chip omenesc cu barba din serpi incolaciti. 3. soparla tropicala, pe copaci, care are de-a lungul corpului doua excrescente ale pielii ca niste aripi. 4. peste marin care, in timpul zilei, sta ingropat in nisip, noaptea fiind foarte activ; d**c-de-mare. 5. ambarcatie cu doua vele de suprafata mare; vela triunghiulara suplimentara. II. cavalerist astfel echipat incat sa poata lupta si pe jos. (< fr. dragon)



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române