Rezultate din textul definițiilor
MINCIUNA s. 1. inventie, nascoceala, nascocire, nascocitura, neadevar, palavra, plasmuire, poveste, scorneala, scornire, scornitura, (pop.) iscoditura, (inv.) basna, basnire, (fam.) baliverna, brasoava, (fam. fig.) basm, gogoasa, tromboane (pl.). (Tot ce-a spus e o simpla ~.) 2. v. ipocrizie. 3. v. minciunea.

POVESTE s. 1. v. naratiune. 2. v. basm. 3. inventie, minciuna, nascoceala, nascocire, nascocitura, neadevar, palavra, plasmuire, scorneala, scor-nire, scornitura, (pop.) iscoditura, (inv.) basna, basnire, (fam.) baliverna, brasoava, (fam. fig.) basm, gogoasa, tromboane (pl.). (Tot ce-a spus e o simpla ~.) 4. v. chestiune.

A TURNA1 torn tranz. 1) (substante lichide, pulverulente, granuloase) A face sa curga prin rasturnarea unui recipient (in, pe sau peste ceva); a varsa. ~ apa in pahar.~ ulei pe rana a alina durerea cuiva. ~ gaz in foc a atata si mai tare spiritele. ~ cu galeata (sau ca din galeata) a ploua torential. 2) tehn. (obiecte) A obtine, varsand un amestec special intr-un tipar. ~ o statuie de bronz. 3) fam. A compune la repezeala. ~ o scrisoare.~ la gogosi (sau verzi si uscate) a spune minciuni.4) fam.(persoane) A invinui de lucruri considerate reprobabile si tinute in taina, dandu-le in vileag cu intentii rele (in fata unor persoane sau a unor organe oficiale); a denunta; a pari; a declara. /<lat. tornare

gogoasa ~osi f. 1) Invelis protector din fire matasoase, rezultate din secretia unor insecte; cocon. ◊ ~ de matase invelis format din firul produs de viermele de matase. 2) Excrescenta sferica, aparuta pe frunzele sau crengile stejarilor sau ale altor plante. ◊ ~ de ristic excrescenta bogata in tanin, aparuta pe frunzele de stejar ca urmare a intepaturilor unor insecte. 3) Produs de patiserie, de forma sferica, preparat din aluat dospit si prajit in grasime sau in ulei. 4) mai ales la pl. fig. Vorba goala lipsita de temei real; minciuna. ◊ A insira la ~osi a spune verzi si uscate; a indruga. [G.-D. gogosii; Pl. si gogoase] /Orig. nec.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)