Rezultate din textul definițiilor
MASCULINIZA vb. I. tr., refl. 1. A face sa capete, a capata caractere sau trasaturi masculine. 2. (Despre substantive feminine) A (se) transforma in substantiv masculin. [Cf. fr. masculiniser].

MOTIUNE, motiuni, s. f. 1. Hotarare a unei adunari, aprobata prin vot, prin care aceasta isi exprima atitudinea, doleantele sau revendicarile in anumite probleme majore. 2. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine sau a celor masculine de la feminine prin adaugarea unui sufix, pentru a exprima deosebirea de s*x la oameni si la animale. [Pr.: -ti-u-] – Din fr. motion, lat. motio, -onis.

MOTIUNE1 ~i f. Procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine si invers prin atasarea unor sufixe speciale. [Sil. -ti-u-] /<fr. motion, lat. motio, ~onis

MOTIUNE3 s.f. Formare a substantivelor feminine de la masculine si invers cu ajutorul sufixelor. [Cf. fr. motion].

MASCULINIZA vb. I. tr., refl. a da, a capata trasaturi masculine; a (se) viriliza. II. tr. a transforma un substantiv feminin intr-unul masculin. (< fr. masculiniser)

MOTIUNE s. f. 1. parte a unui discurs in care se urmareste emotionarea lectorilor sau auditorilor. 2. propunere facuta si adoptata intr-o adunare. ♦ ~ de cenzura = motiune dintr-o adunare nationala, intr-un parlament, care pune in cauza guvernul. 3. (psihan.) proces dinamic prin care se actualizeaza pulsiunea. 4. procedeu de formare a substantivelor feminine de la cele masculine si invers, cu ajutorul sufixelor. (< fr. motion, lat. motio)

GEN s. 1. v. tip. 2. v. categorie. 3. v. specie. 4. v. teapa. 5. v. varietate. 6. v. factura. 7. v. sens. 8. v. regim. 9. v. fel. 10. (GRAM.) (inv.) s*x. (substantiv de ~ul feminin.)

EPICEN adj.n. (Despre substantive nume de fiinte) Care are o forma unica pentru masculin si feminin. [< fr. epicene, cf. gr. epikoinos – comun].

EPICEN adj. (despre substantive nume de fiinte) care are o forma unica pentru masculin si feminin. (< fr. epicene, lat. epicoenus, gr. epikoinos)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)