Rezultate din textul definițiilor
RACORD s.n. Legatura; contact (intre partile unei lucrari, ale unei instalatii etc.). V. bransament. ♦ Tub flexibil, teava de legatura intre doua tevi. ♦ Portiune dintr-un circuit electric care leaga un aparat, o instalatie etc. cu reteaua electrica de distributie. ♦ (Cinem.) Legatura intre doua secvente de film, intre doua benzi de sunet. [Pl. -duri. / < fr. raccord].
LENTILA, lentile, s. f. 1. Piesa optica transparenta, de obicei marginita de doua suprafete curbate (sau de una sferica si de una plana), care da imaginea reala sau virtuala a unui obiect. ◊ Lentila de contact = lentila fina aplicata direct pe globul ocular in dreptul irisului, pentru corectarea vederii. 2. Inel metalic care asigura legatura intre doua tevi de metal sau intre o teava si un perete de metal. 3. (In siderurgie) Lupa. 4. (In sintagma) Lentila electronica = dispozitiv care produce un camp electric sau magnetic de o anumita configuratie si simetric, astfel incat sa poata modifica traiectoriile electronilor. – Din fr. lentille.
STUT, stuturi, s. n. Bucata scurta de teava, care face legatura intre un recipient si o conducta. – Din germ. Stutzen.
LENTILA s.f. 1. Piesa optica transparenta si cu suprafetele curbate, care refracta razele luminoase. ◊ Lentila electronica = dispozitiv format din sisteme de electrozi sau din combinatii de magneti si de electromagneti. 2. Inel metalic de legatura intre doua tevi de metal sau intre o teava si un perete de metal. 3. Lupa. [< fr. lentille].
LENTILA s. f. 1. piesa optica transparenta si cu suprafetele curbate, care refracta razele luminoase. ♦ ~ electronica = dispozitiv format din sisteme de electrozi sau din combinatii de magneti si de electromagneti, care poate modifica traiectoriile electronilor; o ~ de contact = lentila din materie plastica, ce se aplica direct pe globul ocular pentru corectarea vederii. 2. inel metalic de legatura intre doua tevi de metal, sau intre o teava si un perete de metal. 3. lupa. 4. incluziune in sol de forma unei lentile (1). (< fr. lentille)
RACORD s. n. 1. legatura, contact (intre partile unei lucrari, instalatii etc.). ♦ ~ olandez = holendru (1). 2. element de legatura intre doua tevi, conducte etc. 3. portiune dintr-un circuit electric care leaga un aparat, o instalatie etc. cu reteaua electrica de distributie. 4. (cinem.) legatura intre doua secvente de film, intre doua benzi de sunet. (< fr. raccord)
REDUCTIE, reductii, s. f. 1. Faptul de a reduce. ♦ (Concr.) Copie in mic a unui obiect. ♦ (Concr.) Piesa de legatura intre tuburi sau tevi cu diametre diferite. 2. (Med.) Reducere (2). 3. (Jur.; in forma reductiune) Restrangere prin hotarare judecatoreasca, dupa moartea unei persoane, a liberalitatilor facute de ea prin incalcarea drepturilor unor mostenitori. [Var.: reductiune s. f.] – Din fr. reduction, lat. reductio, -onis.
FITING ~uri n. Piesa de legatura, cu ajutorul careia se asambleaza tevile metalice. /<germ. Fitting
STUT s. n. bucata scurta de teava montata la un recipient spre a face legatura cu o conducta. (< germ. Stutz)
CHIOLBASI s. m. pl. Piese din otel folosite in perechi, pentru a realiza legatura dintre cirlig si elevatorul pentru prajini, pentru tevi etc. la o sonda.
STUT ~uri n. tehn. teava scurta de metal care serveste ca piesa de legatura intre o conducta si un recipient. ~ de golire a apei. /<germ. Stutzen
TUBULURA s.f. Bucata scurta de teava montata la un vas pentru a se face legatura cu o conducta; stut. [< fr. tubulure].
TUBULURA s. f. 1. bucata scurta de teava montata la un vas pentru a se face legatura cu o conducta; stut. 2. ansamblu de tuburi ale unei instalatii. (< fr. tubulure)
ARMATURA, armaturi, s. f. 1. Totalitatea barelor metalice care intaresc o constructie de beton armat. ♦ Totalitatea pieselor metalice ale unor instalatii alcatuite din tevi sau conducte. ♦ Piesa sau dispozitiv folosit intr-o instalatie pentru realizarea unei legaturi mecanice. ♦ Constructie care sustine o galerie subterana. 2. (Inv.) Serviciu dintr-o unitate militara care se ocupa cu pastrarea, controlul si intretinerea armamentului. – Fr. armature (lat. lit. armatura).
RACORDARE, racordari, s. f. Actiunea de a racorda si rezultatul ei. ♦ (Concr.) Portiune din suprafata unei tevi, a unui tub etc. prin care se face trecerea intre doua zone cu sectiuni diferite. ♦ Locul de legatura a doua elemente ale unui sistem tehnic. ♦ Realizarea unei legaturi intre doua portiuni ale unui drum sau ale unei cai ferate prin introducerea intre ele ale unui tronson de traseu cu axa curba. – V. racorda.
CONDUCTA, conducte, s. f. teava, ansamblu de tevi din metal, beton, lemn etc. sau instalatie destinate transportului fluidelor sau materialelor pulverulente, pe un anumit traseu. ◊ Conducta electrica = conductor sau ansamblu de conductoare electrice de metal si cu lungime mare, folosit pentru efectuarea legaturilor conductive in instalatiile electrice. – Din lat. conductus.