Rezultate din textul definițiilor
LIOFILIZA, liofilizez, vb. I. Tranz. A supune evaporarii in vid si la temperaturi foarte scazute o solutie sau o suspensie apoasa continand un vaccin, plasma sangvina etc. pentru a le putea pastra timp indelungat. [Pr.: li-o-] – Din fr. lyophiliser.

SUPRACONDUCTIBILITATE s.f. (Fiz.) Proprietate a unor metale sau aliaje aflate la temperaturi foarte scazute de a-si pierde rezistenta electrica; supraconductie. [Cf. fr. supraconductibilite].

SUPRACONDUCTIBILITATE s. f. proprietate a unor metale sau aliaje la temperaturi foarte scazute de a-si pierde rezistenta electrica; supraconductivitate, supraconductie. (< fr. supraconductibilite)

SUPRAFLUIDITATE s. f. proprietate a heliului lichid de a-si reduce viscozitatea la temperaturi foarte scazute si presiuni foarte mari. (dupa fr. surfluidite)

SUPRAFLUIDITATE s.f. Proprietate a unor lichide aflate la temperaturi foarte scazute de a-si pierde viscozitatea. [Pron. -flu-i-. / < suprafluid + -itate].

GER, geruri, s. n. temperatura atmosferica foarte scazuta (specifica perioadei din toiul iernii); frig foarte mare. – Lat. gelu.

RECE3 ~i adj. (in opozite cu cald) 1) Care are o temperatura scazuta; care creeaza senzatie de frig; lipsit de caldura. Vant ~. ◊ ~ ca de gheata foarte rece. Clima ~ clima caracteristica regiunilor polare. Cu sange ~ linistit; calm. 2) Care este mai putin cald decat ar trebui (sau decat este obisnuit). Camera ~. ◊ Gustari sau mancaruri) reci alimente (gatite) care se consuma neincalzite. 3) fig. (despre persoane sau despre manifesta-rile lor) Care vadeste lipsa de caldura sufle-teasca; sec. Primire ~. /<lat. recens

RACOARE, (3) racori, s. f. 1. temperatura usor scazuta, frig moderat; racoreala. ◊ Loc. adv. (De) la racoare = (de) la un loc umbrit, racoros. Pe racoare = pe vreme racoroasa, cand nu este inca foarte cald. ◊ Expr. (Fam.) La racoare = la inchisoare. 2. Senzatie de raceala pe care o produc unele obiecte la atingere. 3. (De obicei la pl.) Senzatie de frig provocata de o stare patologica sau emotiva; fior. ◊ Expr. A baga (pe cineva) in racori (sau in toate racorile) = a speria tare, a ingrozi pe cineva. – Din rece.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române