Rezultate din textul definițiilor
PASAT s. n. 1. Seminte de mei (decorticate si adesea pisate); p. ext. boabe de porumb sau, rar, de alte cereale, pisate sau macinate mare. ◊ Expr. A face (pe cineva) pasat = a nimici, a face (pe cineva) pilaf. 2. (Bot.; reg.) Mei. 3. Mancare preparata din pasat (1) fiert, care se mananca cu lapte, cu unt si branza etc.; terci de malai sau de faina. ◊ Expr. A-i curge (sau a-i cadea, a-i pica etc.) (cuiva) lapte (sau miere) in pasat = a-i merge bine (cuiva); a izbuti in toate. A fi lapte cu pasat sau a fi pasat dulce = a fi lucru bun si placut (de mare folos pentru cineva). – Lat. pinsatum.

mendre s. f. pl. – Capricii toane, pofte. Origine expresiva, cf. mandra, s. f. (terci de malai), handra, buleandra, fleand(u)ra, sandra-mandra etc. S-a propus ca etimon alb. mendur „maniera, fel” (Cihac, II, 718; cf. Philippide, II, 723); lat. mendulum (Philippide, Principii, 151); germ. dialectal Mannerle (Tiktin). Pentru mandra (pl. mendre, cf. Scriban), pare dubioasa der. sugerata de Bogrea, Dscor., IV, 832, din tig. mandro.

clepezau s.n. (reg.) mancare pentru saraci, facuta din cas si malai; cir, terci.

terci, terciuri, s. n. Mancare gatita din malai fiert in apa; mamaliga foarte moale. ◊ Expr. A face pe cineva (sau ceva) terci = a nimici pe cineva (sau ceva); a distruge. – Et. nec.

PASAT s. terci, (reg.) cir, mesnita, riscasa. (A mancat ~ de malai.)

terci s. 1. pasat, (reg.) cir, mesnita, riscasa. (A mancat ~ de malai.) 2. (inv. si reg.) mlat, (reg.) coleasa, letiu, (Mold.) clic. (Mamaliga foarte moale se numeste ~.)

terci ~iuri n. 1) Partea lichida din continutul mamaligii care fierbe; mamaliga foarte moale. ◊ A face ~ pe cineva (sau ceva) a zdrobi, a strivi pe cineva (sau ceva). 2) Fel de mancare preparat din malai (si alte crupe), fiert cu apa (si cu grasime). /Orig. nec.



Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)