Rezultate din textul definițiilor
BANDAI San, vulcan activ in partea centrala a ins. Honshu (Japonia), la SV de Fukushima. Alt. max.: 1.819 m. La 5 iul. 1888 a erupt catastrofal (1,17 km3 de material, 71 km2 supr. acoperita cu lava), aruncind cenusa la peste 6.000 de m alt. (vulcanul cu cea mai mare inaltime a norului de eruptie de pe glob). A dat numele unui tip de activitate vulcanica exploziva, care antreneaza in timpul eruptiei dopul de lava acida, consolidata pe cos, si uneori partea superioara a conului vulcanic.
POLICALIFICARE s.f. Calificare care creeaza posibilitatea ca cineva sa poata fi utilizat in prestarea mai multor tipuri de activitati. [Et. incerta].
POLICALIFICARE s. f. actiunea de a (se) policalifica; calificare care creeaza posibilitatea ca cineva sa poata fi utilizat in prestarea mai multor tipuri de activitati profesionale. (< policalifica)
SANGVIN, -A adj. (‹ fr., lat.) adj. Care apartine sangelui, privitor la sange; prin care circula sangele. ◊ Temperament (tip) s. = unul dintre cele patru tipuri de temperament din clasificare lui Hipocrat; caracterizat prin vioiciune, mobilitate. Corespunde in clasificarea lui I.P. Pavlov tipului puternic, echilibrat si mobil, de activitate nervoasa superioara.
SECRETIE s.f. Proprietate pe care o au celulele unor glande de a produce diferite substante necesare activitatii organismului; substanta secretata de aceste glande. ♦ (Bot.) Substanta organica de tip special, elaborata de plante in timpul activitatii lor vitale. [Gen. -iei, var. secretiune s.f. / < fr. secretion, cf. lat. secretio – separare].
SOCIAL, -A adj. 1. Creat de societate, al societatii, caracteristic societatii; care priveste societatea omeneasca. 2. Care este produsul unei activitati desfasurate in comun. 3. Propriu unui anumit tip de societate; legat de apartenenta la o anumita clasa a societatii. 4. Care apartine unei societati comerciale. [Pron. -ci-a-. / < fr. social, it. sociale, lat. socialis].
SOCIAL, -A adj. 1. referitor la societate, caracteristic societatii. 2. creat de societate; care este produsul unei activitati desfasurate in comun. 3. propriu unui anumit tip de societate. (< fr. social, lat. socialis)
PROBLEMATIZARE s. f. 1. actiunea de a problematiza. 2. metoda de invatamant de tip euristic, constand in a crea probleme cu scopul de a declansa activitatea independenta a elevului sau a studentului, gandirea si efortul personal al acestuia. (< problematiza)
IDEAL2 ~uri n. 1) Reprezentare sau intruchipare a unui tip perfect. 2) Scop suprem (si greu de atins) catre care tinde cineva in viata sau intr-un domeniu de activitate. [Sil. -de-al] /<lat. idealis, fr. ideal
CONSILIU s. n. 1. sfat, povata, sfatuire. 2. colectiv de conducere, de administrare, avizare sau consultare etc. in activitatea unor organe ori organizatii, institutii etc. ◊ sedinta a unui astfel de colectiv. 3. denumire data (indeosebi in structura statelor de tip comunist) unor organe sau organisme centrale de partid si de stat. ◊ ~ de ministri = organ suprem executiv si de dispozitie al puterii de stat; cabinet (II); ◊ ~ de administratie = comitet de conducere al unei societati comerciale sau industriale pe actiuni. (<lat. consilium, fr. conseil)
VARIANTA s. f. 1. aspect particular, diferit fata de o forma socotita ca baza sau tipica a unui lucru, a unei lucrari, actiuni. 2. forma a unui element lingvistic diferita din punct de vedere fonetic sau ortografic fata de forma lui obisnuita sau etimologica. 3. drum (canal) care ocoleste traseul principal, ajungand in acelasi punct final. 4. (biol.) individ, populatie care difera de tip prin unul sau mai multe caractere. 5. (stat.) una din formele sub care s-a inregistrat variabila (II, 3) in cadrul activitatii cercetate. (< fr. variante)
JURASIC (‹ n. pr. Jura), a doua perioada a Mezozoicului, care se considera ca a durat 33 mil. de ani. Petrografic, se caracterizeaza prin toate tipurile de facies, de la cele continentale la batiale si abisale. Flora este reprezentata prin gimnosperme si prin aparitia angiospermelor. In cadrul faunei exista toate clasele si ordinele de vertebrate si de nevertebrate; la sfarsitul J. apar pasarile cu caracter primitiv (Archaeopteryx) iar mamiferele sunt reprezentate numai prin cateva tipuri inferioare de marsupiale sau de multituberculate. Miscarile orogenice au fost slabe, intensificandu-se in J. superior, fiind insotite de activitate vulcanica. Se diferentiaza pentru prima data trei zone climatice: boreala, ecuatoriala si australa. In depozitele din J. se gasesc zacaminte de fosfat de calciu, oolite, feruginoase, limonit, hematit etc. J. se imparte in: J. inferior (Liasic), J. mediu (Dogger) si J. superior (Malm).
TARG ~uri n. 1) Loc special (de obicei intr-o localitate) unde se vand si se cumpara (zilnic sau in anumite zile) produse agricole sau industriale, vite etc.; piata. Zi de ~. 2) Desfacere sau achizitionare de marfuri in acest loc; operatie de vanzare cumparare. ◊ A veni la spartul ~ului a veni la sfarsitul unei activitati. A se ajunge cu ~ul a se invoi cu pretul. A face (sau a incheia) ~ul a cadea de acord asupra unei afaceri. 3) pop. Localitate de tip orasenesc. 4) pop. Intelegere in legatura cu ceva; invoiala; acord. 5) inv. Parte a unui oras unde era situat centrul comercial. /<sl. trugu
SISTEM, sisteme, s. n. 1. Ansamblu de elemente (principii, reguli, forte etc.) dependente intre ele si formand un tot organizat, care pune ordine intr-un domeniu de gandire teoretica, reglementeaza clasificarea materialului intr-un domeniu de stiinte ale naturii sau face ca o activitate practica sa functioneze potrivit scopului urmarit. ◊ Sistem informational = ansamblu de procedee si mijloace de colectare, prelucrare si transmitere a informatiei necesare procesului de conducere a intreprinderilor, institutiilor, ministerelor etc. ♦ Totalitatea relatiilor pe baza carora este alcatuit un sistem (1). 2. Totalitatea depozitelor formate in decursul unei perioade geologice. 3. Metoda de lucru, mod de organizare a unui proces, a unei operatii, fel de a lucra; norma, obicei. ◊ Sistem Braille = metoda de scriere pentru orbi, cu litere tipografice speciale scoase in relief, pentru a putea fi pipaite. 4. Model, tip, tipar; marca (de fabrica). 5. (In sintagma) Sistem audio = combina muzicala. [Var.: (rar) sistema s. f.]