Rezultate din textul definițiilor
LUP ~i m. Mamifer carnivor, asemanator cainelui, care are blana sura, cap mare cu bot ascutit, gat gros si coada stufoasa. ◊ ~ in piele de oaie om rau si nesincer. Vorbesti de ~ si ~ul la usa se zice cand vorbesti despre cineva si acesta tocmai atunci apare. A da oile in paza ~ului a lasa pe cineva sau ceva la dispozitia rauvoitorilor. ~ul isi schimba parul, dar naravul ba deprinderile rele nu se uita (usor). ~ batran om hatru si cu experienta bogata. A scapa ca din gura ~ului a scapa cu greu dintr-o mare primejdie. A manca ca un ~ a manca mult si cu lacomie. Foame de ~ foame mare. A se duce ca pe gura de ~ a disparea repede si fara urme. Si ~ul satul si oaia intreaga se spune cand se face dreptate ambelor parti aflate in conflict. Iarna n-au mancat-o ~ii iarna inca nu s-a sfarsit. 2): ~ul-baltii stiuca. ~-de-mare a) peste marin cu dinti puternici; b) specie de foca; c) marinar experimentat. ~ul-vrabiilor pasare rapitoare cu spinarea cenusie, cu aripile si coada neagra. ~ marsupial mamifer carnivor, de talia unui caine, cu blana cenusie si cu dungi pe spate. 3) art. Constelatie din emisfera sudica. /<lat. lupus

ABIA adv. 1. (Modal) Cu greu, cu greutate; anevoie. 2. (Cantitativ, intensiv) foarte putin, aproape deloc. 3. (Temporal) De foarte putina vreme; de indata ce, numai ce; chiar atunci, tocmai. 4. Cel putin; macar, barem. – Lat. ad vix.

TAMAN adv. pop. 1) In momentul acela; chiar atunci; tocmai. 2) Abia; tocmai. /<turc. tamam

Admetus, unul dintre argonauti, care a participat si la vinatoarea mistretului din Calydon. Era rege in cetatea Pherae, din Thessalia. L-a gazduit pe Apollo in vremea cind acesta era prigonit de catre Zeus, fapt pentru care mai tirziu zeul avea sa-si dovedeasca din plin recunostinta. Indragostindu-se de Alcestis, fiica regelui Pelias, Admetus, cu concursul lui Apollo, reuseste s-o ia in casatorie, indeplinind conditia impusa de Pelias: aceea de a veni s-o ia intr-un car la care erau inhamati alaturi un leu si un mistret. Tot datorita lui Apollo, lui Admetus i se fagaduieste nemurirea in schimbul vietii altui om care ar fi vrut sa se sacrifice in locul lui. Cind se-mplineste sorocul, singura care se hotaraste sa se sacrifice din dragoste pentru el este regina Alcestis. tocmai atunci soseste insa la Pherae si Heracles, vechiul tovaras al lui Admetus de pe vremea expeditiei argonautilor. Auzind de trista veste a mortii reginei, Heracles porneste pe urmele ei in Infern, o readuce pe pamint si o reda sotului ei. Dupa o alta versiune, abnegatia lui Alcestis ar fi miscat inima Persephonei, care i-ar fi ingaduit, de bunavoie, sa se intoarca inapoi, pe pamint.

tocmai1 adv. 1) In momentul acela; chiar atunci. 2) Abia. /<sl. tokma

tocmai adv. 1. In mod exact, precis. ◊ Expr. (Fam.) tocmai pe tocmai = exact asa, in totul. 2. Abia, chiar atunci. 3. Nu mai aproape decat... 4. Chiar asa de..., prea (mult). [Var.: (pop.) tocma adv.] – Din sl. tukuma.



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române