Rezultate din textul definițiilor
FLUIDIZARE, fluidizari, s. f. Actiunea de a fluidiza si rezultatul ei; procedeu industrial de trecere fortata a unui fluid printr-un strat de pulbere cu o viteza convenabila pentru a aduce sistemul solid-fluid intr-o stare pseudolichida cu proprietati asemanatoare lichidelor. [Pr.: flu-i-] – V. fluidiza.

BARBOTAJ, barbotaje, s. n. 1. (Chim., Fiz.) trecere fortata a unui gaz printr-un lichid; barbotare. 2. (Tehn.) Ungere automata a organelor interne ale unui motor prin scaldarea lor intr-un rezervor de ulei special. – Din fr. barbotage.

EXTRUDARE, extrudari, s. f. Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata; extruziune. – Cf. fr. extrusion.

TREFILA, trefilez, vb. I. Tranz. A trece fortat un material metalic printr-o filiera, pentru a obtine o sarma. – Din fr. trefiler.

A TREFILA ~ez tranz. tehn. (materiale metalice ductile) A trece fortat printr-o filiera (pentru a capata sarma). /<fr. trefiler

TREFILA vb. I. tr. A trece fortat o tija metalica prin filiera, pentru a o reduce la dimensiunile unui fir; a trage un metal in forma de sarma. [< fr. trefiler].

BARBOTA vb. tr. (tehn.) a trece fortat un gaz sub forma de bule printr-un lichid. (< fr. barboter)Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)