Rezultate din textul definițiilor
MARMELADA, marmelade, s. f. Produs alimentar cu aspect de pasta, obtinut prin fierberea cu zahar a fructelor proaspete zdrobite sau trecute prin sita. – Din fr. marmelade, germ. Marmelade.
PIURE, piureuri, s. n. Preparat culinar din legume sau din fructe fierte (ori crude), trecute prin sita sau zdrobite, folosit de obicei ca garnitura. [Var.: pireu, pire s. n.] – Din fr. puree.
MARMELADA s.f. Pasta alimentara preparata din fructe proaspete, zdrobite sau trecute prin sita si fierte cu zahar. [< fr. marmelade, germ. Marmelade].
MARMELADA s. f. pasta alimentara din fructe proaspete, zdrobite sau trecute prin sita si fierte cu zahar. (< fr. marmelade, germ. Marmelade)
CERNUT2, -A, cernuti, -te, adj. (Despre faina, malai etc.) Care a fost trecut prin sita sau prin ciur. – V. cerne.
CERNUT2, -A, cernuti, -te, adj. (Despre faina, malai etc.) Care a fost trecut prin sita sau prin ciur. – V. cerne.
1) ciur n., pl. uri (lat. cribrum, [d. cernere, a cerne], de unde s´a facut cibru [ca frate din fratre], apoi ciuru, ciur [ca in creier, treier, faur, fiula, staul, laurusca], fr. crible, sp. cribo, pg. crivo). Un instrument de cernut. (E o sita mai mare de piele gaurita). Gherghef ratund [!] (facut dintr´o vacalie de ciur ori de sita). Ciur acoperit cu o plasa si intrebuintat ca cusca de prepelite. A cara apa cu ciuru, a face munca zadarnica. trecut si pin [!] sita, si pin ciur (sau si pin ciur si pin vesca sau pin dirmon), foarte experimentat (mai ales in vitii).
PICLUITA adj. f. (Reg., in expr.) Faina picluita = faina trecuta de mai multe ori prin sita. – Din piclui „a cerne” (rar folosit; < ucr. pytljuvaty).