Rezultate din textul definițiilor
TRIUNGHIULAR, -A, triunghiulari, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care este in forma de triunghi. 2. Adj., s. n. (Competitie sportiva) la care participa reprezentanti a trei tari sau a trei echipe. [Pr.: tri-un-] – Din triunghi (dupa lat. triangularis).

TRIUNGHIULAR, -A adj. In forma de triunghi. ♦ (Despre competitii sportive) La care participa reprezentanti a trei tari sau a trei echipe. [Pron. tri-un-ghiu-. / < triunghi, dupa fr. triangulaire].

TRIUNGHIULAR, -A I. adj. in forma de triunghi; triangular. II. adj., s. n. (competitie sportiva) la care participa reprezentanti a trei tari sau echipe. (dupa fr. triungulaire)

SLALOM s.n. 1. Coborare la schi a unei pante in zigzag, cu trecerea obligatorie prin anumite puncte dinainte stabilite. ♦ Proba sportiva disputata pe un parcurs in panta jalonata cu obstacole artificiale foarte sinuoase. ◊ Slalom nautic = sport practicat pe caiace sau pe canoe, de una sau de doua persoane, ori intre echipe, fiecare formata din trei ambarcatii, pe cursurile repezi ale apelor de munte, presarate cu praguri, vartejuri etc. 2. Proba de conducere auto pe o pista jalonata. [Pl. -muri. / < germ. Slalom, fr., norv. slalom].

TERTET s.n. 1. Ansamblu format din trei persoane (instrumentisti sau cantareti) care executa impreuna o bucata muzicala; bucata muzicala scrisa pentru un astfel de ansamblu. 2. (Lit.) Strofa formata din trei versuri; tertina. 3. Linia de atac, alcatuita din trei jucatori, a unei echipe de hochei pe gheata. [< it. terzetto, cf. fr. tercet].

TERZET s. n. 1. formatie muzicala din trei interpreti. ◊ piesa muzicala scrisa pentru o astfel de formatie. 2. strofa formata din trei versuri; tertina. 3. linia de atac, alcatuita din trei jucatori, a unei echipe de hochei pe gheata. (< it. terzetto)

IASIN, Lev (1929-1990), fotbalist rus. Unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului mondial. Jucator al echipei Dinamo Moscova (1947-1970). A aparat poarta echipei nationale a U.R.S.S., participand la trei campionate mondiale. Selectionat in echipa lumii (1963-1968).

TRIPLETA2 ~e f. sport Ansamblu compus din trei inaintasi (sau aparatori) ai unei echipe. [Sil. tri-ple-] /<fr. triplette

TRIPLETA2 s.f. Grup de trei jucatori care fac parte din inaintarea unei echipe de fotbal. [< fr. triplet].

TRICOLOR, -A I. adj. cu trei culori. II. s. n. drapel cu trei culori. III. s. m. sportiv component al echipei nationale. (< fr. tricolore, lat. tricolor)

TRIPLETA s. f. 1. bicicleta cu trei locuri. 2. grup de trei jucatori care fac parte din inaintarea unei echipe de fotbal, de rugbi etc. ◊ (p. ext.) grup de trei persoane care actioneaza impreuna. (< fr. triplette)

BECKENBAUER, Franz (n. 1945), fotbalist german. Component al echipei R.F.G., campioana (1974) si vicecampioana (1966) mondiala. De trei ori cistigator al Cupei Campionilor Europeni cu echipa Bayern Munchen (in perioada 1974-1976). Ca antrenor, a cistigat campionatul mondial cu echipa R.F.G. (1990).

TRICOLOR, -A, tricolori, -e, adj., subst. 1. Adj. Care are trei culori, in trei culori; tricromatic. 2. S. n. Drapel cu trei culori; spec. drapelul romanesc. 3. S. m. (La pl.) echipa reprezentativa romaneasca din diverse ramuri de sport. [Pl. si: (n.) tricoloruri.] – Din fr. tricolore, lat. tricolor, -oris.

FUNDAS s.m. Fiecare dintre cei doi sau trei jucatori care alcatuiesc linia de fund a unei echipe de fotbal, rugbi etc., ajutand la apararea portii. [< fund + -as].

TRIPLETA, triplete, s. f. 1. Bicicleta cu trei locuri. 2. Grup de trei jucatori care fac parte din inaintarea (sau apararea) unei echipe sportive. – Din fr. triplette.

TRICOLOR, -A adj. Care are trei culori. // s.n. Drapel cu trei culori. // s.m. Sportiv care face parte dintr-o echipa romaneasca participanta la o competitie internationala. [< fr. tricolore, cf. lat. tri – cu trei, color – culoare].

NASTASE, Ilie (n. 1946, Bucuresti), jucator roman de tenis. Castigator a numeroase mari turnee internationale (Forest Hills, 1972; Roland Garros, 1973 si la dublu, 1970, cu Ion Tiriac; Wimbledon, dublu mixt, 1970, 1971 cu Rosemary Casals si la dublu masculin, 1975, cu Jimmy Connors). Invingator la Marele Premiu FILT (1972 si 1973), multiplu castigator al Turneului Campionilor. De trei ori finalist in Cupa Davis, jucand 130 de meciuri pentru echipa Romaniei. Declarat cel mai bun sportiv al anului (1969-1971, 1973). Unul dintre cei mai talentati tenismeni ai generatiei sale, a impus un stil de joc tehnic, variat, plin de fantezie.

CAPITAN ~i m. 1) Ofiter cu grad inferior celui de maior. 2) Comandant al unei nave. ◊ ~ de rangul intai (doi, trei) grad in marina militara corespunzator colonelului (locotenent-colonelului, maiorului) din trupele de uscat. 3) Conducator al unei echipe sportive. 4) v. CAPETENIE. /<it. capitano, rus. kapitan

DERBI, derbiuri, s. n. 1. Cursa speciala de trap sau de galop a celor mai buni cai de trei ani, care are loc o data pe an. 2. Intrecere sportiva de mare importanta si prestigiu intre doua echipe, pentru stabilirea clasamentului. – Din engl., fr. derby.

BRIGADA s. f. 1. formatiune (stabila) de lucru format din muncitori, organizata pentru anumite sarcini de productie. ◊ formatiune de politie intr-un anumit scop, cu un anumit profil. ◊ ~ artistica = echipa de artisti amatori care prezinta programe scurte, inspirate din viata colectivului din care fac parte. 2. echipa de specialisti care controleaza si indruma activitatea unei institutii, intreprinderi etc. 3. mare unitate militara din doua sau trei regimente din aceeasi arma, mai mica decat divizia. ◊ mare unitate navala din sase-noua nave mijlocii (distrugatoare, submarine) sau doua-trei nave mici (vedete) ◊ ~azi internationale = mari unitati militare constituite in Spania din voluntari de diferite nationalitati in razboiul din 1936-1939. 4. subunitate silvica din mai multe cantoane (3) si supravegheata de un brigadier (2). (< fr. brigade, rus. brigada)

BRIGADA s.f. 1. echipa organizata pentru anumite sarcini de productie. ◊ (Iesit din uz) Brigada artistica (de agitatie) = echipa artistica de amatori (care, in programe scurte, isi propuneau sa faca agitatie politica in jurul problemelor importante din viata unei colectivitati). 2. Unitate militara compusa din doua sau trei regimente din aceeasi arma. 3. Subunitate silvica formata din mai multe cantoane (2) si supravegheata de un brigadier silvic. [Pl. -gazi, -gade. / < fr. brigade, rus. brigada].



Copyright (C) 2004-2025 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române