Rezultate din textul definițiilor
ULTIMA RATIO (REGIUM) (lat.) ultimul argument (al regilor) – Cuvintele apartinand lui Richelieu, inscrise pe tunurile franceze, iar mai tarziu pe cele prusiene.

CONCLUZIE s.f. 1. Gandire, judecata care rezulta dintr-un sir de constatari sau de argumente; incheiere. ♦ ultima parte a unei expuneri. ◊ A trage concluzii = a rezuma ideile emise de participantii la o dezbatere aratand consecintele care se impun in urma celor discutate. 2. Judecata finala a unui silogism. ♦ Judecata care confirma datele unei teoreme pe baza demonstratiei. 3. (La pl.) Incheiere a unei chestiuni, facuta de o autoritate judiciara sau ministeriala; aviz, propunere. ◊ A pune concluzii = a formula pe scurt acuzarea (sau apararea) intr-un proces. [Gen. -iei, var. concluziune s.f. / cf. lat. conclusio, fr. conclusion, it. conclusione].

CONCLUZIE s. f. 1. judecata care rezulta dintr-un sir de constatari sau argumente; incheiere. 2. ultima parte a unei expuneri, a unei opere. ◊ (muz.) ultima sectiune din expozitia unei sonate. ♦ a trage ĩi = a rezuma ideile emise de participantii la o dezbatere. 3. judecata finala a unui silogism. 4. (mat.) parte din enuntul unei teoreme al carei adevar se deduce prin demonstratie. 5. (pl.) incheiere a unei chestiuni facuta de o autoritate judiciara sau ministeriala; aviz, propunere. ♦ a pune ĩi = a formula pe scurt acuzarea (sau apararea) intr-un proces. (< fr. conclusion, lat. conclusio)

CONCLUZIE, concluzii, s. f. 1. Incheiere a unui sir de judecati; gandire dedusa dintr-o serie de argumente sau constatari. ♦ Judecata noua care rezulta din alte judecati date si al carei adevar depinde de adevarul judecatilor date. 2. ultima parte a unei expuneri sau a unei opere, care cuprinde rezultatele finale. ◊ Expr. A trage concluziile = a rezuma ideile emise de participanti in cadrul unei dezbateri si a arata consecintele care se impun in legatura cu problemele dezbatute. 3. (Mat.) Judecata care confirma datele unei teoreme pe baza demonstratiei. 4. (Jur.; la pl.) Expunerile partilor si ale procurorului intr-un proces. ◊ Expr. A pune concluzii = a formula pe scurt acuzarea (sau apararea) intr-un proces. [Var.: concluziune s. f.] – Din fr. conclusion, lat. conclusio, -onis.Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)