Rezultate din textul definițiilor
TINERETE ~i f. 1) Perioada a vietii omului de la adolescenta pana la varsta medie. ◊ Din ~ de pe cand (cineva) era tanar. 2) Perioada initiala in existenta unui organism anumal sau vegetal. 3) Comportare de om tanar. 4) fig. v. TINERET. [G.-D. tineretii] /tanar + suf. ~ete
NANISM s. n. 1. Anomalie caracterizata prin crestere insuficienta in inaltime raportata la media varstei si a speciei sau a rasei respective. 2. Incetinire sau oprire a cresterii plantelor ca rezultat al unor conditii nefavorabile sau al actiunii unor agenti patogeni. – Din fr. nanisme.
MIJLOCIU adj., s. 1. adj. potrivit. (De statura, de marime ~.) 2. adj., s. (pop.) mezin, (reg.) mijlocin. (Fratele ~.) 3. adj. mediu. (De calitate, de varsta ~.) 4. adj. v. mediocru.
SAPERON s.n. (Frantuzism) 1. Un fel de capison care acoperea capul si gatul pana la umeri, purtat de barbati si femei in evul mediu. 2. (Fig.) Femeie in varsta care intovaraseste in lume o fata sau o femeie tanara. [< fr. chaperon].
SAPERON s. n. 1. capison care acoperea capul si gatul pana la umeri, purtat de barbati si femei in evul mediu. 2. (fig.) femeie in varsta care intovaraseste in lume o fata sau o femeie tanara. (< fr. chaperon)
varsta DE MIJLOC s. v. evul mediu.
TANTI s. f. invar. Matusa. ♦ (Fam.) Termen de adresare, in mediul urban, fata de o femeie mai in varsta. – Din fr. tante.
DELINCVENTA, delincvente, s. f. 1. Fenomen social care consta in savarsirea de delicte. 2. Totalitatea delictelor savarsite, la un moment dat, intr-un anumit mediu sau de catre persoane de o anumita varsta. [Var.: delicventa s. f.] – Din fr. delinquance.
SENSUS, NON AETAS, INVENIT SAPIENTIAM (lat.) observatia, nu varsta, va aduce intelepciunea – Publilius Syrus, „Sententiae”, 638. Observarea mediului inconjurator si a oamenilor da cunostinte si experienta care valoreaza mai mult decat anii traiti.
EVUL mediu s. (IST.) (inv.) secolul de mijloc, veacul de mijloc, varsta de mijloc.
CENS ~uri n. 1) (in Roma antica) Recensamant periodic al cetatenilor si al averii lor, pentru repartizarea in categorii fiscale. 2) (in evul mediu) Renta platita de tarani seniorului pentru folosirea pamantului. 3) (in unele state occidentale) Conditie prin care se limiteaza exercitarea anumitor drepturi ale cetatenilor. ~ de varsta. /<lat. census, fr. cens
MIC mica (mici) 1) Care are dimensiuni mai reduse decat cele considerate normale; care este de marime sub norma obisnuita. Masa ~a. ◊ Degetul ~ deget aflat la extremitatea mainii sau a piciorului. In ~ pe scurt; in sumar; in proportii reduse. 2) A carui intensitate este sub nivelul mediu; slab. Lumina ~a. 3) Care este redus numeric, cantitativ. 4) Care dureaza mai putin ca de obicei; de scurta durata. 5) Care este de importanta redusa; neinsemnat. Un ~ functionar. ◊ Socru mic tatal miresei. Soacra mica mama miresei. 6) (despre persoane) Care este de varsta copilariei. 7) si substantival Care s-a nascut ultimul in familie; mezin. ◊ Cu ~ cu mare (sau ~ si mare) cu totii impreuna. /<lat. miccus