Rezultate din textul definițiilor
REMORCARE, remorcari, s. f. Actiunea de a remorca si rezultatul ei; tragere a unui vehicul de catre un alt vehicul autopropulsat, astfel incat vehiculul atasat sa se deplaseze fara consum propriu de energie; remorcaj. – V. remorca.

A REMORCA ~chez tranz. 1) (remorci, slepuri, vagoane etc.) A atasa (cu un cablu sau cu un lant) si a trage cu ajutorul unui vehicul autopropulsat. 2) fig. (persoane) A lua cu sine (mai mult cu forta). /<fr. remorquer

AEROGLISOR s. n. vehicul autopropulsat pe perna de aer, care se deplaseaza prin alunecare deasupra solului sau apei; hovercraft; naviplan. (< fr. aeroglisseur)

MOTOTRICICLETA s. f. vehicul autopropulsat cu trei roti, pentru marfuri. (< moto1- + tricicleta)

AUTOVEHICUL, autovehicule, s. n. vehicul autopropulsat suspendat pe roti, senile sau talpi de alunecare, care serveste la transportul oamenilor sau al bunurilor. [Pr.: a-u-] – Din fr. autovehicule.

AUTOVEHICUL ~e n. vehicul autopropulsat folosit pentru transportul de pasageri sau de materiale. /<fr. autovehicule

MOTOTRICICLETA ~e f. vehicul autopropulsat cu trei roti, folosit, mai ales, pentru transportul de marfuri. /moto- + tricicleta

MOTOTRICICLETA s.f. vehicul autopropulsat cu trei roti, folosit mai ales pentru marfuri. [Et. incerta].

AUTOVEHICUL, autovehicule, s. n. vehicul autopropulsat suspendat pe roti, senile sau talpi de alunecare, care serveste la transportul oamenilor sau al bunurilor. [Pr.: a-u-] – Dupa fr. autovehicule.

vagon (-oane), s. f.vehicul propulsat sau autopropulsat care circula pe sine. – Var. vulg. vargon. Fr. wagon.Der. vagonet, s. n., din fr. wagonnet; invagona, vb. (a incarca in vagoane), barbarism din limbajul militar.

autopropulsat, -A adj. (Despre vehicule etc.) Miscat de propria sa forta. [Cf. fr. autopropulse].

TRACTOR s. n. 1. vehicul automotor cu mare putere de tractiune, folosit pentru a remorca sau a pune in actiune diverse unelte, masini sau vehicule. 2. ~ de sudare = carucior autopropulsat la sudarea automata pe lungimi mari. (< fr. tracteur)

SANIE, sanii, s. f. 1. vehicul cu tractiune animala sau autopropulsat, avand in loc de roti doua talpi de lemn sau de fier cu ajutorul carora se deplaseaza prin alunecare pe zapada sau pe gheata. 2. Suport la anumite masini-unelte, care poate aluneca in lungul unor ghidaje, asigurand o deplasare a masinii, a sculei prelucratoare ori a piesei de prelucrat. – Din bg. sani.

autopropulsat ~ta (~ti, ~te) (despre vehicul) Care este deplasat de propria sa energie. Proiectil ~. [Sil. a-u-to-pro-] /<fr. autopropulse

VAGON, vagoane, s. n. 1. vehicul de mari dimensiuni (propulsat sau autopropulsat), care circula pe sine si care serveste la transportul persoanelor, al marfurilor etc. ◊ Vagon de dormit = vagon cu cabine in care sunt instalate paturi pentru dormit; wagon-lit. Casa (sistem) vagon = casa ale carei incaperi se insira una dupa alta, ca vagoanele unei garnituri de tren. ◊ Compuse: vagon-restaurant = vagon amenajat pentru a servi ca restaurant; vagon-cisterna = recipient de forma cilindrica montat pe sasiu, folosit pentru transportul lichidelor pe calea ferata. 2. Cantitate de marfuri, de materiale care intra intr-un vagon (1) si care serveste ca unitate de masura. – Din fr. wagon.

REMORCA ~ci f. 1) vehicul fara autopropulsie, remorcat de un altul autopropulsat si destinat transportului de persoane sau de marfuri. ◊ A fi la ~ca cuiva a fi condus de cineva; a fi dependent de cineva sau de ceva. 2) Cablu sau odgon cu care se remorcheaza o nava sau o ambarcatie. /<fr. remorque

TRACTOR s.n. 1. vehicul automotor cu mare putere de tractiune, folosit in agricultura si in industrie pentru a remorca sau a pune in actiune diverse unelte, masini sau vehicule. 2. Tractor de sudare = instalatie formata dintr-un carucior autopropulsat, care se foloseste la sudura automata pe lungimi mari. [< fr. tracteur].Copyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)