Rezultate din textul definițiilor
ANTICARIAT, anticariate, s. n. 1. Intreprindere care achizitioneaza si vinde carti vechi sau obiecte vechi de arta; anticarie. 2. Magazin in care se vand carti vechi. [Pr.: -ri-at] – Din anticar2 (dupa germ. Antiquariat).

ANTICARIAT s.n. Intreprindere care cumpara si vinde carti vechi. ♦ Comertul de carti vechi.[Pron. -ri-at, var. anticvariat s.n. / cf. germ. Antiquariat].

antic (-ca), adj.1. Vechi, vetust. – 2. Care apartine antichitatii. Fr. antique.Der. antica, s. f. (antichitate, obiect arheologic), din it. antico, prin filiera orientala (ngr. ἀντιϰά, tc., bg., iud. sp. antika, mr., megl. antica, cf. Meyer, Neugr. St., IV, 11; Bogrea, Dacor., IV, 789); anticar, s. m. (persoana care vinde carti vechi); anticariat, s. n. (magazin de antichitati si obiecte de ocazie), ca germ. Antiquariat; anticarie, s. f. (anticariat); anticat, adj. (inv., invechit); antichitate, s. f. (vechime).

ANTICARIAT s. n. unitate comerciala care cumpara si vinde carti vechi. (< germ. Antiquariat)

ANTICARIAT, anticariate, s. n. Intreprindere (de stat) care achizitioneaza si vinde carti vechi; (in trecut) negot cu carti de ocazie sau (impr.) cu obiecte vechi de arta. [Pr.: -ri-at] – Din anticar2 (dupa germ. Antiquariat).

buchinist m. (fr. bouquiniste, d. bouquin, carte veche, d. ol. boeckin, carticica). Barb. Anticar, care cumpara si vinde carti vechi. – Verbu a buchini (dupa fr. bouquiner, a tot umbla cu cartile), cu int. de „a bucheri” nu exista pe rom.

LIBRARIE, librarii, s. f. 1. Magazin in care se vand carti. 2. (Inv.) Ocupatia librarului. – Librar + suf. -arie (dupa fr. librairie).

LIBRARIE ~i f. Magazin in care se vand carti. [G.-D. librariei; Sil. li-bra-] /<fr. librar + suf. ~arie

LIBRARIE s.f. Magazin in care se vand carti. [Gen. -iei. / < fr. librairie, cf. lat. libercarte].

LIBRARIE s. f. magazin in care se vand carti. (dupa fr. librairie)

TONETA s. f. stand mic pentru comertul stradal, unde se vand carti, racoritoare, dulciuri etc. (dupa fr. tonnelet)

TONETA s.f. Ghereta, stand unde se vand pe strada carti, racoritoare, dulciuri etc. [Dupa fr. tonnelet – butoias].

ANTICARIAT ~e n. 1) Librarie in care se vand si se cumpara carti vechi si de ocazie. 2) Comert cu carti vechi. [Sil. -ri-at] /<germ. Antiquariat

DRUGSTORE [DRAG-STAR] s. n. magazin unde se vand produse farmaceutice, cosmetice, carti, inghetata etc. (< amer. drugstore)

EXCLUSIVITATE s.f. Situatia, calitatea a ceea ce este exclusiv. ♦ Drept exclusiv de a vinde, de a publica o carte, de a proiecta un film etc. ◊ In exclusivitate = cu excluderea tuturor celorlalti. [Cf. fr. exclusivite].

ESCLUSIVITATE s. f. situatia, calitatea a ceea ce este exclusiv. ◊ drept exclusiv de a vinde, de a publica o carte etc. ♦ in ~ = cu excluderea tuturor celorlalti. (< fr. exclusivite)

A DIFUZA ~ez tranz. 1) A face sa se difuzeze; a propaga; a raspandi; a transmite. 2) (idei, stiri) A aduce la cunostinta publicului larg; a transmite; a comunica; a emite; a anunta. 3) (carti, publicatii etc.) A pune in vanzare; a vinde. /<fr. diffuser

apalt s.n. (inv.) antrepriza publica de vindere a unor marfuri (ca: sare, paine, lumanari, carne, carti de joc etc.)

PONT2 ~uri n. 1) fam. Aluzie rautacioasa; vorba intepatoare; impunsatura. ◊ A vorbi in ~uri a da de inteles. 2) carte de joc considerata ca avand valoarea cea mai mare. ◊ A vinde cuiva ~ul a destainui cuiva un secret in schimbul unui castig. 3) inv. Punct care fixeaza o limita (in spatiu sau in timp). ◊ La ~ la momentul oportun; la tanc. /<ung. pont

LICITA vb. tr. 1. a vinde la licitatie. ◊ (intr.) a face oferte in cadrul unei licitatii. 2. (la jocul de carti) a atrage, a stimula, a tenta. (< fr. liciter, lat. licitari, /2/ germ. lizitieren)

TOBA ~e f. 1) Instrument muzical de percutie, constand dintr-un cilindru gol pe dinauntru, acoperit la ambele capete cu cate o membrana de piele intinsa, care, prin lovire, produce sunete infundate. ◊ A bate ~a a) a lovi ritmic cu degetele in ceva, fiind iritat sau lipsit de rabdare; b) a raspandi o stire; a divulga un secret. A fi ~ de carte (sau de invatatura) a poseda multe cunostinte. A se face ~ a manca pe saturate. A vinde (averea cuiva) cu ~a a vinde la mezat. 2) Piesa cilindrica, goala in interior, folosita in tehnica; tambur. ~ pentru cablu.~ de esapament piesa la motoarele cu ardere interna care amortizeaza zgomotul produs in timpul evacuarii gazelor de ardere. 3) Mezel preparat din carne de porc, maruntaie si slanina, puse in pielea stomacului, care se fierbe si se preseaza. 4) pop. (la jocul de carti) Semn distinctiv avand forma unui romb de culoare rosie; caro. 5) carte de joc marcata cu acest semn. /<ung. dobCopyright (C) 2004-2020 DEX online (http://dexonline.ro)