TRÉSĂ, trese, s. f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la unele uniforme, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. – Din fr. tresse.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TRÉSĂ s.f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal, ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. Împletitură din trei fire întrebuințată la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ♦ Împletitură cu aceeași țesătură, care se întrebuințează în electrotehnică etc. 3. (Arhit.) Ornament în formă de împletitură de trei benzi. [< fr. tresse].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TRÉSĂ s. f. 1. șiret (din fire de lână, de mătase sau metal) ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. cordon din împletirea mai multor parâme, la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ◊ împletitură din trei fire, în electrotehnică etc. 3. (arhit.) ornament plat sau convex, din benzi împletite. (< fr. tresse)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TRÉSĂ s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofițer.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
trésă (-se), s. f. – Galon. Fr. tesse.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
trésă s. f., g.-d. art. trései; pl. trése
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TRÉSĂ ~e f. 1) Șiret din fire de lână, de mătase sau bandă de metal care se fixează la unele uniforme pentru a indica gradul (militar); galon. 2) Parâmă folosită la legarea navelor, acționând perpendicular pe axa navei. 3) Înveliș textil sau metalic al unui cablu electric. 4) Motiv arhitectural ornamental, plat sau convex, în formă de benzi împletite. /<fr. tresse
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink