Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: tipiza (verb tranzitiv) , tipizare (substantiv feminin)   
TIPIZÁRE, tipizări, s. f. 1. Reducere a unor tipuri de produse din aceeași categorie și destinate aceluiași scop, la cele recunoscute ca fiind mai folositoare și mai corespunzătoare scopului, care sunt reproduse pe scară largă; standardizare. 2. Proces complex de generalizare artistică a realității, în urma căruia esența relațiilor sociale, psihologice, a evenimentelor istorice se dezvăluie în forma unor imagini concrete semnificative, în caractere vii, veridice. – V. tipiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TIPIZÁRE s.f. 1. Proces complex de generalizare artistică a realității în urma căruia esența relațiilor sociale, a evenimentelor istorice, conținutul luptei dintre nou și vechi se dezvăluie în forma unor imagini, în caractere vii, veridice. 2. Acțiunea de standardizare prin care, dintre mai multe produse destinate aceluiași scop, se elimină tipurile inutile sau foarte asemănătoare, reținându-se numai cele folositoare și corespunzătoare scopului, pentru a fi reproduse pe scară largă. [< tipiza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TIPIZÁRE s. f. 1. acțiunea de a tipiza. ◊ proces complex de generalizare artistică a realității în urma căruia esența relațiilor sociale, a evenimentelor istorice, se dezvăluie în forma unor imagini, în caractere vii, veridice. 2. acțiunea de standardizare prin care, dintre mai multe produse destinate aceluiași scop, se elimină tipurile inutile sau foarte asemănătoare, reținându-se numai cele folositoare și corespunzătoare scopului. (< tipiza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TIPIZÁRE s. 1. v. standardizare. 2. v. individua-lizare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
tipizáre s. f., g.-d. art. tipizării; pl. tipizări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TIPIZÁ, tipizez, vb. I. Tranz. A realiza o tipizare. – Tip + suf. -iza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A TIPIZÁ ~éz tranz. 1) (produse) A face să corespundă unui tip. 2) (personaje, situații etc.) A înzestra cu însușiri inerente unui tip; a prezenta ca tipic. /tip + suf. ~iza
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
TIPIZÁ vb. I. tr. A face (ceva) tipic; a da valoare, caracter de tip unui personaj, unei situații etc. [Cf. it. tipizzare, germ. typisieren].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TIPIZÁ vb. tr. 1. a da unui personaj literar, unei situații etc. valoare, caracter tipic. 2. a reduce diversele variante ale unui produs la un singur tip1 (I, 1); a standardiza. 3. a stabili caracteristicile principale ale construcțiilor, elementelor de construcție și detaliilor acestora. (< fr. typiser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TIPIZÁ vb. 1. v. standardiza. 2. v. individualiza.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
tipizá vb., ind. prez. 1 sg. tipizéz, 3 sg. și pl. tipizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)