Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ABSORBÁNT, -Ă, absorbanți, -te, adj., s. n. 1. Adj., s. n. (Substanță) care absoarbe lichide sau vapori. ♦ (Substanță) care reține o parte din particulele sau din energia radiată de o sursă. 2. Adj. Fig. Care interesează, care captivează; către care se îndreaptă toate preocupările cuiva. – Din fr. absorbant.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ABSORBÁNT, -Ă adj. 1. (și s.m.) (Substanță) care absoarbe (lichide sau vapori); care reține o parte din energia unui izvor. 2. (Fig.) Care interesează, care preocupă foarte mult. [Pl. -nți, -nte. / cf. fr. absorbant].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
absorbánt, -ă I. adj., s. n. (corp lichid sau solid) care absoarbe gaze, substanțe, radiații etc.; absorbitor (I), absorbtiv. II. adj. (fig.) care preocupă. (< fr. absorbant)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ABSORBÁNT, -Ă, absorbanți, -te, adj. (Despre anumite corpuri) Care absoarbe lichide sau vapori; care reține o parte din energia radiată de o sursă. ♦ Fig. Care interesează, captivează; către care se îndreaptă toate preocupările cuiva. – Fr. absorbant.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
absorbánt adj. m., pl. absorbánți; f. sg. absorbántă, pl. absorbánte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
absorbánt s. n., pl. absorbánte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
absorbánt, -ă adj. (fr. absorbant). Care absoarbe, care suge: teren absorbant. Fig. Care-ți ocupă tot timpu: politica e absorbantă S. n., pl. e. Care suge: vata e un absorbant. Med. Substanță care absoarbe gazurile, secrețiunile: făina de orez e un bun absorbant
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
ABSORBÁNT ~tă (~ți, ~te) 1) și substantival Care are proprietatea de a absorbi lichide sau vapori. 2) fig. Care atrage în cel mai înalt grad. Ocupație ~tă. /<fr. absorbant
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)