Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
ABUNDÁ, pers. 3 abúndă, vb. I. Intranz. 1. A fi, a se găsi din belșug, în mare cantitate; a prisosi. 2. A avea, a conține; a folosi din belșug. – Din fr. abonder, lat. abundare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ABUNDÁ vb. I. intr. 1. A fi din belșug, a prisosi. 2. (Rar) A avea, a poseda din belșug. [Cf. lat. abundare, fr. abonder].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
abundá vb. intr. a fi, a se găsi, a avea din belșug. (după fr. abonder, lat. abundare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ABUNDÁ, pers. 3 abúndă, vb. I. Intranz. 1. A fi, a se găsi din belșug, în mare cantitate. 2. A avea, a conține, a folosi din belșug. Piesa abundă în scene comice.Fr. abonder (lat. lit. abundare).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
abundá (-d, -át), vb. – A fi, a se găsi din belșug, a prisosi. < Lat. abundare (sec. XIX). Puțin folosit, mai ales la pers. a 3-a, ceea ce explică oscilația între abund și abundez. Der. abundent, adj.; abundență, s. f. Amîndouă formele sînt dezaprobate de unii gramaticieni conservatori, care pledează pentru abundant și abundanță. Totuși primele forme s-au generalizat, datorită confuziei ușor de făcut între terminațiile fr. -ant și -ent: fr. abondant > abundent și fr. contondant > contundent, ca și fr. pénitent > penitent.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
abundá vb., ind. prez. 3 sg. și pl. abúndă; ger. abundând
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A ABUNDÁ pers. 3 abúndă intranz. A fi din abundență; în cantități mari. 2) A avea din abundență; a conține din belșug. /<lat. abundare, fr. abonder
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
abúnd și -éz, a v. intr. (lat. abundare, d. unda, undă val). Îs în abundanță: grîu abundă în țară. Îs îmbelșugat: țara abundă în grîŭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române