Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ACIDITÁTE s. f. Grad de concentrație de ioni de hidrogen sau cantitatea totală de acid dintr-o soluție. ♦ Proprietatea de a fi acid. ◊ Aciditate gastrică = gradul de aciditate a sucului gastric, conferit de prezența acidului clorhidric, clorului, pepsinei și acidului lactic. – Din fr. acidité, lat. aciditas, -atis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ACIDITÁTE f. Caracter acid. ◊ ~ gastrică cantitate de acid din sucul gastric. [G.-D. acidității] /<fr. acidité, lat. aciditas, ~atis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ACIDITÁTE s.f. Calitatea de a fi acid; grad de concentrație a unei soluții acide. ◊ Aciditate (gastrică) = proprietate a sucului gastric de a conține o cantitate de acizi; aciditatea solului = însușirea solului spălat de baze de a se comporta ca un acid slab. [Cf. fr. acidité, lat. aciditas].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ACIDITÁTE s. f. calitatea de a fi acid. ♦ ~ (gastrică) = cantitatea de acid a sucului gastric; ~ a solului = însușirea solului spălat de baze de a se comporta ca un acid slab. (< fr. acidité, lat. aciditas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ACIDITÁTE s. f. Grad de concentrare a unei soluții acide. ♢ Aciditate (gastrică) = proprietate a sucului gastric de a conține o cantitate de acizi. – Fr. acidité (lat. lit. aciditas, -atis).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
aciditáte s. f., g.-d. art. acidității
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
aciditáte f. (lat. aciditas). Calitatea de a fi acru, acreală.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)