Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ANTREPRÍZĂ, antreprize s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ANTREPRÍZĂ s.f. Formă de organizare și de executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; întreprindere comercială sau industrială care preia executarea de lucrări (mari) al căror preț este plătit cu anticipație după un deviz întocmit dinainte; lucrare făcută de o astfel de întreprindere. ◊ A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. [< fr. entreprise].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ANTREPRÍZĂ s. f. 1. sistem de executare a lucrărilor de construcții-montaj, în care prețurile unitare pe care beneficiarul urmează să le plătească constructorului se stabilesc prin deviz întocmit dinainte. 2. întreprindere care execută lucrări de antrepriză (1). (< fr. entreprise)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Formă de organizare și executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; (în regimul capitalist) întreprindere particulară care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; conducere particulară a unor lucrări. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Fr. entreprise.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
ANTREPRÍZĂ s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
antrepríză (antrepríze), s. f. – Întreprindere comercială. Fr. entreprise.Der. antreprenor, s. m., din fr. entrepreneur. Cf. întreprinde.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
antrepríză s. f. (sil. -pri-), pl. antrepríze
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
antrepríză f., pl. e (fr. entreprise. V. repriză. A te învoi, p. o sumă fixă, să facĭ o lucrare, o afacere, independent de cîștig orĭ de perdere [!]. – Rom. întreprindere.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
ANTREPRÍZĂ ~e f. 1) Sistem de organizare și executare a unor lucrări de construcții pe bază de contract de către o întreprindere specializată. 2) Întreprindere care execută aceste lucrări. 3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)