Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: argilă (substantiv feminin) , argilo   
ARGILO-/ARGILI- elem. „argilă”. (< fr. argilo-, argili-, cf. lat. argilla)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ARGÍLĂ, argile, s. f. Rocă sedimentară alcătuită dintr-un amestec de silicați și din fragmente de cuarț, mică etc., întrebuințată în olărie, la lucrări de construcție, în sculptură etc.; lut. – Din fr. argile, lat. argilla.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ARGÍLĂ ~e f. Rocă sedimentară, care, în contact cu apa, devine plastică, folosită în construcție, sculptură, olărit. Vas de ~. [G.-D. argilei] /<fr. argile, lat. argilla
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ARGÍLĂ s.f. (Petr.) Rocă sedimentară, alcătuită din silicați de aluminiu, foarte răspândită în natură și folosită în olărie, în sculptură etc.; lut. [Pl. -le. / < fr. argile, it. argilla < lat. argilla].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ARGÍLĂ s. f. rocă sedimentară fină și unsuroasă, care în contact cu apa devine plastică, folosită în olărie, în sculptură etc.; lut. (< fr. argile, lat. argilla)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ARGÍLĂ, argile, s. f. Rocă sedimentară alcătuită dintr-un amestec de silicați, întrebuințată în olărie, la lucrări de construcție și în sculptură; lut. Argilă refractară = argilă din care se fabrică diferite materiale (cărămizi, creuzete etc.) care rezistă la temperaturi înalte fără a se topi. – Fr. argile (lat. lit. argilla).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
ARGÍLĂ s. clisă, humă, lut, pământ, (înv. și reg.) timă, (reg.) hlei, (Transilv.) agiag. (Cană de ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
argílă (argíle), s. f. – Lut. Fr. argile.Der. argilos, adj.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
argílă s. f., g.-d. art. argílei; pl. argíle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
argílă f. (lat. argilla, d. vgr. argilos). Lut gras, humă, clisă (din care se fac oale).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
ARGÍLĂ (‹ fr., lat.) s. f. Rocă sedimentară pelitică, constituită dintr-un complex de minerale argiloase asociat cu minerale de importanță secundară (cuarț, feldspați, gips, carbonați) și cu diverse substanțe organice (humus, bitumen). Prezintă capilaritate nulă, coeziune mare, volum variabil prin absorbția și retragerea apei, plasticitate, prin ardere transformîndu-se într-un material dur, rezistent. Pr. roci argiloase sînt: caolinul, huma, lutul, a. smectica, bentonitul și a. refractară. Se utilizează la fabricarea ceramicii de construcție, vaselor de bucătărie, ceramicii refractare și ca material impermeabil în construcții. ♦ A. refractară = a. cu temperatura de topire de peste 1.580 ºC folosită pentru fabricarea unor obiecte de ceramică, creuzete etc., rezistente la temperaturi înalte. A. de turnătorie = liant folosit la amestecurile de formare. A. expandată = material de construcție spongios, obținut prin încălzirea rapidă a a. feruginoase la peste 1.100 ºC, folosit la confecționarea unor betoane ușoare. A. roșie abisală = rocă sedimentară care se găsește la adîncimi de peste 8.000 m în mări și oceane și provine din descompunerea rocilor efuzive submarine și din material terigen adus de apele curgătoare din denudația continentală.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)