Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
AVALÁNȘĂ, avalanșe, s. f. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale (ducând cu sine și pietrele, copacii etc. întâlniți în cale); lavină. ♦ Fig. (Cu determinări) Cantitate mare (de...), năvală (de...). Avalanșă verbală. – Din fr. avalanche.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
AVALÁNȘĂ s. f. 1. masă de zăpadă, de pietre etc. desprinsă de pe un povârniș de munte și care se rostogolește către vale. 2. (fig.) mulțime; cantitate mare, potop. (< fr. avalanche)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
AVALÁNȘĂ, avalanșe, s. f. Masă de zăpadă care se desprinde de pe coasta unui munte și se rostogolește la vale. ♦ Fig. (Cu determinări) Cantitate uriașă și năvalnică. Se manifesta printr-o irezistibilă avalanșă verbală (REBREANU). – Fr. avalanche.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
AVALÁNȘĂ s. (GEOGR.) (livr.) lavină. (~ se deplasează pe pantele munților.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
avalánșă s. f., g.-d. art. avalánșei; pl. avalánșe
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
avalánșă f., pl. e (fr. avalanche, pv. avalanco, it. valanga, lomb. piem. lavanka. Lbk. 4807). Zăpadă care se prăbușește din munțĭ și care poate cauza nenorocirĭ. – Se zice și lavină, f., pl. e (it. lavina, lat. labina). V. vîjoĭ și pornitură.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
AVALÁNȘĂ ~e f. 1) Masă de zăpadă care se rostogolește de pe un munte, ducând cu sine tot ce se întâlnește în cale; lavină. 2) fig. Cantitate mare (de ceva). ~ de cuvinte. [G.-D. avalanșei] /<fr. avalanche
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
AVALÁNȘĂ (‹ fr.) s. f. Masă de zăpadă care se deplasează pe pantele munților cu înclinare mai mare de 20º, antrenînd în mișcare zăpada, pietrele și copacii întîlniți în cale; lavină. 2. (GEOL.) A. arzătoare = asociație de material fragmentar solid și de gaze, produsă în cadrul exploziei vulcanice, care coboară pantele conului vulcanic. Materialul fragmentar poate proveni exclusiv din magma eliberată în cursul erupției sau prin distrugerea unor formațiuni preexistente.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)