AVOCÁDO s. m. pom cultivat în zonele subtropicale și mediteraneene, având fructe bace, de mărimea unei pere, cu coaja subțire, verde, pulpa comestibilă și un sâmbure mare, ovoid. (< sp. avocados)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
avocado2 (fruct) (hisp.) s. n., art. avocádoul; pl. avocádo
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
avocado1 (plantă) (hisp.) s. m., art. avocádoul; pl. avocádo
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
AVOCÁDO (cuv. sp.), subst. Fructul arborelui Persea americana, din familia lauracee originar din emisfera vestică. Este de culoare verde-gălbui, conține c. 25 la sută uleiuri, este foarte parfumat și are o greutate de 1-2 kg. Se cultivă în cele două Americi, Australia, Hawaii, Israel ș.a.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AVOCÁDO s.n. Fruct exotic, comestibil, de mare valoare nutritivă, având formă de pară, de culoare verde-închis, cu un sâmbure mare cât o nucă la mijloc. Tăiat în jumătăți de-a lungul, se obțin un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante) și servite drept gustare; există și o varietate fără sâmbure, utilizată în special pentru prepararea cocteilurilor; fr. avocat; engl. avocado, alligator pear; germ. Avocado.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink