Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BALÉT, balete, s. n. 1. Dans artistic figurativ executat după o compoziție muzicală. ♦ Corp de balet v. corp. ♦ Spectacol format din asemenea dansuri. 2. Ansamblu de balerini și balerine. – Din fr. ballet, it. balletto.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BALÉT s.n. 1. Dans artistic ale cărui figuri reprezintă un anumit subiect, executat de una sau de mai multe persoane după o muzică anume compusă. ◊ Maestru de balet = conducător și regizor al unui spectacol de balet. ♦ Compoziție muzicală după care se execută acest gen de dans. 2. Ansamblu de baletiști și de baletiste. 3. Reprezentație compusă din dansuri și din pantomime interpretate pe muzică. [Pl. -te, -turi. / < fr. ballet, it. balleto].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BALÉT s. n. 1. gen de spectacol alcătuit din dans, muzică și (uneori) pantomimă; dans artistic cu figuri pe o temă dată; compoziția muzicală corespunzătoare. 2. ansamblu de balerini și balerine. (< fr. ballet, it. balletto)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BALÉT, balete, s. n. 1. Gen de dans artistic cu figuri executate după o compoziție muzicală anume întocmită sau adaptată. ♦ Reprezentație teatrală constând din dansuri și mișcări mimice însoțite de muzică. ♦ Compoziție muzicală scrisă pentru astfel de reprezentații. 2. Ansamblu, trupă de baletiști și baletiste. – Fr. ballet (it. balletto).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
balét s. n., pl. baléte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
balét n., pl. e (fr. ballet, d. it. balleto, dim. d. ballo, bal). Dans teatral executat de mai multe persoane. Piesă teatrală cu jocurĭ și pantomime.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BALÉT ~e n. 1) Gen de dans artistic, constând din figuri executate de una sau mai multe persoane după o anumită compoziție muzicală. 2) Compoziție muzicală după care se execută aceste dansuri. 3) Spectacol teatral, constând din asemenea dansuri. 4) Ansamblu de balerini și balerine. /<fr. ballet, it. balletto
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
BALETELE RUSE, companie de teatru condusă de Deaghilev. Spectacolele acesteia (care stau la originea baletului modern), inaugurate în 1909, realizează o sinteză a artelor (coregrafie, muzică, pictură). Printre balerinii B.R.: V. Nijinski, A. Pavlova, T. Karsavina, M. Fokin.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)