Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el.
Schimbă navigarea la un click.
Declinări
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă umplută cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, căruia i se poate ataÈ™a o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-È™i bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucărie de cauciuc foarte subÈ›ire, mai ales în formă de sferă, umplută cu aer sau cu un gaz uÈ™or. ♦ (Sport) Minge. 2. (ÃŽn sintagma) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun; fig. vorbă goală, amăgitoare. 3. Vas sferic de sticlă, întrebuinÈ›at în laborator în anumite operaÈ›ii chimice. ♦ (ÃŽn sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevăzut cu un tub de aspiraÈ›ie È™i întrebuinÈ›at la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BALÓN1 s.n. 1. Vehicul aerian constând dintr-un corp sferic, care se umple cu un gaz mai uÈ™or decât aerul pentru a se menÈ›ine în atmosferă. ◊ (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a face glume pe seama cuiva. ♦ Bășică de cauciuc foarte subÈ›ire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. Vas, în general de formă sferică, folosit pentru anumite operaÈ›ii chimice. ◊ Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Minge (de fotbal, de baschet etc.). [Pl. -oane. / < fr. ballon].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN2 s.n. Balonzaid. [Pl. -nuri. / < balonzaid].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN1 s. n. 1. vehicul aerian dintr-un corp sferic umplut cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, la care este ataÈ™ată o nacelă. ♦ (fam.) a lua (pe cineva) în ~ = a face glume pe seama cuiva. ◊ bășică de cauciuc foarte subÈ›ire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. minge (de fotbal, de baschet etc.). 3. (mar.) velă triunghiulară la ambarcaÈ›iile de regate. 4. înveliÈ™ transparent sau translucid, etanÈ™, care închide corpul luminos al unei lămpi electrice, al unui tub electronic etc. 5. vas de formă sferică pentru anumite reacÈ›ii chimice (de laborator). (< fr. ballon)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN2 s. n. balonzaid. (< balon/zaid/)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă care se umple cu un gaz mai uÈ™or decât aerul È™i căruia i se ataÈ™ează o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-È™i bate joc de cineva. ♦ Obiect de cauciuc foarte subÈ›ire, de obicei sferic, umplut cu aer sau cu un gaz mai uÈ™or, cu care se joacă copiii. ♦ (Sport) Minge. 2. (ÃŽn expr.) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Vas sferic de sticlă întrebuinÈ›at în anumite operaÈ›ii chimice. – Fr. ballon.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BALÓN s. 1. aerostat, (înv.) bășică. (~ de zburat.) 2. v. impermeabil.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
BALÓN s. v. minge.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
balón s. n., pl. baloáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
balón n., pl. oane (fr. ballon, d. balle, minge. V. bal 2). BeÈ™ică umplută cu aer orÄ cu alt gaz. Aerostat. Fig. balon de încercare, experiență făcută ca să sondezÄ o afacere. Chim. Vas de sticlă sferică.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BALÓN ~oáne f. 1) Obiect de zbor fără mijloace de propulsie proprii, alcătuit dintr-un înveliÈ™ impermeabil de formă sferică, umplut cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, la care se ataÈ™ează o nacelă; aerostat. ~ de sondaj. ~-pilot. ◊ A lua în ~ (pe cineva) a lua în râs (pe cineva); a-È™i bate joc (de cineva). 2) Jucărie constând dintr-o membrană elastică subÈ›ire, care, fiind umplută cu aer, este folosită ca jucărie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive; minge. 4) Vas de sticlă de formă sferică, folosit în laborator pentru anumite operaÈ›ii chimice. ~ cu fund plat. 5): ~ de săpun bășică obÈ›inută prin suflare din clăbuci de săpun. 6): ~ de oxigen rezervor de oxigen prevăzut cu o mască sau cu o sondă nazală È™i folosit la reanimarea unui bolnav. /<fr. ballon, it. ballone
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink