Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă umplută cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, căruia i se poate ataÈ™a o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-È™i bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucărie de cauciuc foarte subÈ›ire, mai ales în formă de sferă, umplută cu aer sau cu un gaz uÈ™or. ♦ (Sport) Minge. 2. (ÃŽn sintagma) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun; fig. vorbă goală, amăgitoare. 3. Vas sferic de sticlă, întrebuinÈ›at în laborator în anumite operaÈ›ii chimice. ♦ (ÃŽn sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevăzut cu un tub de aspiraÈ›ie È™i întrebuinÈ›at la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BALÓN1 s.n. 1. Vehicul aerian constând dintr-un corp sferic, care se umple cu un gaz mai uÈ™or decât aerul pentru a se menÈ›ine în atmosferă. ◊ (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a face glume pe seama cuiva. ♦ Bășică de cauciuc foarte subÈ›ire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. Vas, în general de formă sferică, folosit pentru anumite operaÈ›ii chimice. ◊ Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Minge (de fotbal, de baschet etc.). [Pl. -oane. / < fr. ballon].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN2 s.n. Balonzaid. [Pl. -nuri. / < balonzaid].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN1 s. n. 1. vehicul aerian dintr-un corp sferic umplut cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, la care este ataÈ™ată o nacelă. ♦ (fam.) a lua (pe cineva) în ~ = a face glume pe seama cuiva. ◊ bășică de cauciuc foarte subÈ›ire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. minge (de fotbal, de baschet etc.). 3. (mar.) velă triunghiulară la ambarcaÈ›iile de regate. 4. înveliÈ™ transparent sau translucid, etanÈ™, care închide corpul luminos al unei lămpi electrice, al unui tub electronic etc. 5. vas de formă sferică pentru anumite reacÈ›ii chimice (de laborator). (< fr. ballon)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN2 s. n. balonzaid. (< balon/zaid/)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă care se umple cu un gaz mai uÈ™or decât aerul È™i căruia i se ataÈ™ează o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-È™i bate joc de cineva. ♦ Obiect de cauciuc foarte subÈ›ire, de obicei sferic, umplut cu aer sau cu un gaz mai uÈ™or, cu care se joacă copiii. ♦ (Sport) Minge. 2. (ÃŽn expr.) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Vas sferic de sticlă întrebuinÈ›at în anumite operaÈ›ii chimice. – Fr. ballon.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BALÓN s. 1. aerostat, (înv.) bășică. (~ de zburat.) 2. v. impermeabil.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
BALÓN s. v. minge.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
balón s. n., pl. baloáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
balón n., pl. oane (fr. ballon, d. balle, minge. V. bal 2). Beșică umplută cu aer orĭ cu alt gaz. Aerostat. Fig. balon de încercare, experiență făcută ca să sondezĭ o afacere. Chim. Vas de sticlă sferică.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BALÓN ~oáne f. 1) Obiect de zbor fără mijloace de propulsie proprii, alcătuit dintr-un înveliÈ™ impermeabil de formă sferică, umplut cu un gaz mai uÈ™or decât aerul, la care se ataÈ™ează o nacelă; aerostat. ~ de sondaj. ~-pilot. ◊ A lua în ~ (pe cineva) a lua în râs (pe cineva); a-È™i bate joc (de cineva). 2) Jucărie constând dintr-o membrană elastică subÈ›ire, care, fiind umplută cu aer, este folosită ca jucărie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive; minge. 4) Vas de sticlă de formă sferică, folosit în laborator pentru anumite operaÈ›ii chimice. ~ cu fund plat. 5): ~ de săpun bășică obÈ›inută prin suflare din clăbuci de săpun. 6): ~ de oxigen rezervor de oxigen prevăzut cu o mască sau cu o sondă nazală È™i folosit la reanimarea unui bolnav. /<fr. ballon, it. ballone
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)