Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BANCHÉR, bancheri, s. m. 1. Capitalist care, prin intermediul băncii2, (1), dă bani cu împrumut sau finanțează în schimbul unei dobânzi sau al unei părți din profit pe capitaliștii sau instituțiile lor din industrie, comerț, agricultură etc.; proprietar sau mare acționar al unei bănci2. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani spre a acoperi mizele celorlalți jucători. – Din fr. banquier, it. banchiere.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BANCHÉR s.m. 1. Posesor de capital bancar; proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2. (La jocul de cărți) Persoană care ține banca2 [în DN]. [Cf. fr. banquier, it. banchiere].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BANCHÉR s. m. 1. posesor de capital bancar; proprietar, mare acționar al unei bănci1. 2. cel care ține banca2. (< fr. banquier, it. banchiere)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BANCHÉR, bancheri, s. m. 1. (În orânduirea capitalistă) Posesor de capital bănesc, care pune la dispoziția altor capitaliști acest capital, în schimbul unei dobânzi; proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și care ține în rezervă o sumă de bani, pentru a plăti, în caz de pierdere, sumele riscate de ceilalți jucători. – Fr. banquer.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BANCHÉR s. 1. (înv.) zaraf. (~ul este proprietar de bancă.) 2. (rar) șuetar. (~ la unele jocuri de cărți.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
banchér s. m., pl. banchéri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
banchér m. (fr. banquier, it. banchiere). Zaraf, cel care conduce o bancă, o casă de schimbat banĭ. Cel care conduce un joc de noroc contra tuturor jucătorilor, maĭ ales la cărțĭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BANCHÉR ~i m. 1) Proprietar sau mare acționar al unei bănci. 2) (la unele jocuri de cărți) Jucător care conduce jocul și dispune de o sumă mare de bani, suficientă pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. /<fr. banquier, it. banchier
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)