Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BRODERÍE, broderii, s. f. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil. ♦ P. gener. Ornamentație fină. ♦ Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziție (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton). – Din fr. broderie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BRODERÍE s.f. 1. Artă a decorării unei țesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziția ornamentală însăși. ♦ Cusătură făcută la gherghef. 2. (Fig.) Înfloritură, dezvoltare (la o povestire, la o bucată muzicală etc.) [Gen. -iei. / < fr. broderie].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BRODERÍE s. f. 1. artă a decorării unei țesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziția ornamentală însăși. ◊ (p. ext.) ornamentație fină. 2. (muz.) ornament melodic realizat prin alternarea unei note dintr-un acord cu cea superioară sau inferioară, depărtată cu un (semi)ton. (< fr. broderie)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BRODERÍE, broderii, s. f. 1. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente) pe o pânză, pe o stofă etc. 2. (Muz.) Notă de ornament (depărtată de nota reală cu un ton sau cu un semiton). – Fr. broderie.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BRODERÍE s. (Transilv.) chindiseală, chindisitură, (prin Ban. și Transilv.) șlingherai.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
broderíe s. f., art. brodería, g.-d. art. broderíei; pl. broderíi, art. broderíile
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
broderíe f. (fr. broderie). Lucru brodat. Fig. Înfloriturĭ adăugate uneĭ povestirĭ. Note adăugate în cîntec ca să placă maĭ mult.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BRODERÍE ~i f. 1) Cusătură decorativă, efectuată în relief pe o țesătură, cu fire din același material sau cu fire speciale. 2) Țesătură împodobită cu motive decorative brodate. 3) Arta de a broda. [Art. broderia; G.-D. broderiei; Sil. -ri-e] /<fr. broderie
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)