Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: buget (adjectiv) , buget (substantiv neutru)   
BUGÉT1, bugete, s. n. Bilanț al veniturilor și cheltuielilor unui stat, ale unei întreprinderi etc. pe o perioadă determinată. ♦ Totalitatea prevederilor de venituri și cheltuieli ale unei familii sau ale unei persoane pentru o anumită perioadă. [Var.: (rar) budgét s. n.] – Din fr. budget.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BÚGET2 adj. v. buged.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BUGÉT s.n. Plan în care se prevăd veniturile și cheltuielile probabile ale unui stat, ale unei întreprinderi, instituții, familii, persoane etc. pe o perioadă de timp determinată. ♦ Totalitatea cheltuielilor și a veniturilor unei persoane într-o perioadă anumită de timp. [Pl. -te, var. budget s.n. / < fr. budget].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BUGÉT s. n. 1. balanța veniturilor și cheltuielilor unui stat, a unei întreprinderi, instituții, familii pe o perioadă de timp determinată. 2. ~ de timp = timpul de care dispune un individ, o colectivitate pentru a rezolva anumite probleme. (< fr. budget)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BUGÉT1, bugete, s. n. Plan cuprinzând bilanțul veniturilor și cheltuielilor probabile ale unui stat, ale unei întreprinderi etc. pe o perioadă determinată, bazat pe experiența financiară a anului expirat. ♦ Totalitatea prevederilor de venituri și cheltuieli ale unei familii sau ale unei persoane pentru o anumită perioadă de timp. – Fr. budget.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BÚGET2, -Ă adj. v. buged.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
bugét (-te), s. n. – Bilanț al veniturilor și cheltuielilor. – Var. (înv.) budget. Fr. budget.Der. bugetar, adj. (care trăiește pe spezele bugetului național, care are pile).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
bugét s. n., pl. bugéte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
bugét n., pl. e (fr. budget, d. engl. budget, care vine și el d. vfr. bougette, punguță, dim. d. bouge. V. bulz). Starea cheltuĭelilor uneĭ țărĭ saŭ administrațiuni publice. Baniĭ statuluĭ: a te îndesa la buget.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BUGÉT ~e n. 1) Plan de perspectivă a veniturilor și cheltuielilor unui stat, a unei întreprinderi, instituții etc. pentru o anumită perioadă de timp (de regulă, pentru un an). 2) Totalitate a veniturilor și cheltuielilor unei persoane într-o anumită perioadă de timp. /<fr. budget, germ. Budget
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)