Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Care aparține bugetului1, privitor la buget1, prevăzut în buget1, de buget 1.Instituție bugetară = instituție ale cărei cheltuieli sunt acoperite în întregime sau parțial de la buget1. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp (de un an) pentru care se întocmește și se execută bugetul1 unui stat. [Var.: (rar) budgetár, -ă adj.] – Din fr. budgétaire.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BUGETÁR, -Ă adj. Referitor la buget, din (sau de) buget. ◊ Instituție bugetară = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget; an (exercițiu) bugetar = perioadă de un an în care se desfășoară operațiile de executare a bugetului statului. [Cf. fr. budgétaire].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BUGETÁR, -Ă adj. referitor la buget, din (de) buget. ♦ instituție ~ă = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget; exercițiu ~ = perioadă de executare a bugetului statului. (< fr. budgétaire)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Privitor la buget, prevăzut în buget, de buget. ◊ Sarcini bugetare = a) obligații (ale statului) care se acoperă prin buget; b) realizări de venituri și efectuări de cheltuieli. Instituție bugetară = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget și ale cărei cheltuieli se acoperă în întregime din buget. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp de un an în care se efectuează operații legate de executarea bugetului statului. – După fr. budgétaire.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
bugetár adj. m., pl. bugetári; f. sg. bugetáră, pl. bugetáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
bugetár, -ă adj. (d. bugét; fr. budgétaire). Relativ la buget: anu bugetar începe la 1 ianuariŭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BUGETÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de buget; propriu bugetului. 2) Care se conține în buget; prevăzut de buget. ◊ An (sau exercițiu) ~ perioadă (de un an), în care se efectuează operațiile prevăzute într-un buget. Instituție ~ă instituție întreținută de stat, care își varsă integral veniturile în bugetul statului. /<fr. budgétaire
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)