BULIÓN, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne fără zarzavat sau paste făinoase. 3. Mediu lichid obținut din carne sau din vegetale și folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] – Din fr. bouillon, rus. bulón.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BULIÓN s.n. 1. Supă de carne fiartă fără zarzavaturi. ♦ Lichid obținut prin fierberea cărnii și folosit ca mediu de cultură pentru microorganisme. 2. Pastă sau zeamă de pătlăgele roșii fierte. [Pron. -li-on, pl. -nuri. / < fr. bouillon].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BULIÓN s. n. 1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi. ◊ lichid obținut prin fierberea cărnii și ca mediu de cultură pentru microorganisme. 2. pastă, zeamă de roșii fierte. (< fr. bouillon)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BULIÓN, s. n. 1. Pastă conservată de pătlăgele roșii. 2. (Rar) Supă de carne fără zarzavat sau paste făinoase. ◊ Bulion de cultură (de microbi) = supă de carne și oase, strecurată și sterilizată, servind la culturile de microbi. [Pr.: -li-on] – Fr. bouillon.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
bulión (-oáne), s. n. – 1. Supă. – 2. Suc de roșii în conservă. Fr. bouillon. Cu sensul 2, este popular în Munt.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
bulión s. n. (sil. -li-on), pl. (preparat culinar) buliónuri, (de culturi) bulioáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
bulión n., pl. oane (fr. bouillon, fertură, d. bouillir, a ferbe). Fertură, supă. Extract de carne, de tomate orĭ de ardeĭ ș.a.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BULIÓN ~uri n. 1) Pastă (sau zeamă) din pătlăgele roșii fierte. 2) Supă din carne fiartă, mai ales din pasăre, preparată fără zarzavaturi sau paste făinoase. 3): ~ de cultură fiertură de carne sau de vegetale, folosită ca mediu de cultură pentru microorganisme. [Sil. -li-on] /<fr. bouillon
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink