Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CALCEDÓNIE, s. f. Varietate (colorată sau translucidă) de bioxid de siliciu natural, folosită ca piatră semiprețioasă, la confecționarea unor obiecte de artă, ca abraziv etc. – Din fr. calcédoine, lat. chalcedonius.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CALCEDÓNIE f. Varietate de silice naturală, translucidă, divers colorată, dură, folosită ca piatră semiprețioasă și ca abraziv. /<lat. chalcedonius, fr. calcédoine
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CALCEDÓNIE s.f. Varietate de silice naturală, translucidă, în general colorată. [Gen. -iei. / < fr. calcédoine, cf. gr. kalchedon – din Calcedonia].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CALCEDÓNIE s. f. varietate de cuarț translucidă, cristalizată, albă, cenușie sau albăstruie, piatră semiprețioasă, abraziv etc. (< fr. calcédonie)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CALCEDÓNIE, s. f. Varietate (colorată și translucidă) de bioxid de siliciu natural, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. – Fr. calcédoine (lat. lit. chalcedonis).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
calcedónie s. f. (sil. -ni-e), art. calcedónia (sil. -ni-a), g.-d. calcedónii, art. calcedóniei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
calcedónie f. (d. lat. chalcedónius, -ónia, -ónium, din Calcedon, oraș în Bitinia, în fața Bizanțuluĭ). Un fel de agat lăptos albăstriŭ care cuprinde onicele (onyx), sadonicele, eliotropu, carnolina și crisoprasu. V. agat.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CALCEDONIE (după fr. {i}; {s} lat. chalcedonius „din Calcedonia”) s. f. Varietate criptocristalină anhidră, de cuarț, cu structură fibroasă, formată prin depunere din soluții coloidale concentrate sau rezultată din deshidratarea și recristalizarea gelurilor de silice (opal). Conține incluziuni de oxid de fier, carbonat de calciu, rutil, are luciu de ceară; prezintă următoarele varietăți: safirin, serdolic, plasma, crizopraz și heliotrop. Apare și sub formă de cremene în calcare. Utilizată ca piatră semiprețioasă, în mecanica de precizie și ca material abraziv.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)