Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CALVINÍSM s. n. Doctrină protestantă întemeiată în sec. XVI de Calvin. – Din fr. calvinisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CALVINÍSM n. Doctrină religioasă întemeiată de reformatorul Calvin în sec. XVI, care a dat naștere protestantismului în Franța. /<fr. calvinisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CALVINÍSM s.n. Cult religios protestant, întemeiat în sec. XVI de Calvin, care suprimă complet ceremoniile și reduce sfintele taine la botez și cuminecătură, sub steagul căruia burghezia dintr-o serie de țări vest-europene a luptat în sec. XVI și XVII împotriva aristocrației feudale și catolicismului. [Cf. fr. calvinisme].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CALVINÍSM s. n. cult religios protestant care suprimă complet ceremoniile și reduce sfintele taine la botez și cuminecătură. (< fr. calvinisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CALVINÍSM s. n. Cult religios protestant, întemeiat în secolul al XVI-lea de Calvin. – Fr. calvinisme.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
calvinísm s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
calvinízm n. Doctrina religioasă a luĭ Calvin. – Calvinizmu e o sectă religioasă care se distinge pin [!] originea democratică pe care o atribue autoritățiĭ religioase. El suprimă crucea, sfințiĭ, moaștele, icoanele, tradițiunea și liberu arbitriŭ și admite numaĭ dogma predestinațiuniĭ, botezu și împărtășirea. Calviniștiĭ au fost numițĭ în Francia hughenoțĭ. Această sectă e răspîndită pin [!] Elveția, Olanda, Scoția și Ungaria. Există pin [!] România sate numite Calvinĭ, probă că odinioară aŭ fost locuite de Ungurĭ calviniștĭ. Calvin e autoru Instituțiuniĭ Creștineștĭ, o foarte însemnată carte a vechiĭ literaturĭ franceze.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CALVINISM (‹ fr.) s. n. Doctrină protestantă întemeiată de J. Calvin; formulată în „Instituția religiei creștine”. C. acceptă ca sursă unică a credinței Sf. Scriptură; reține din taine numai botezul și împărtășania, dar respinge atît transsubtanțiația romană cît și consubstanțiația lutherană; recunoaște predestinarea absolută și grația divină irezistibilă. C. susține întoarcerea la simplitatea creștinismului primitiv și respinge ierarhia ecleziastică. Răspîndit în țări din Europa și America.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)