Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CÁMBULĂ, cambule, s. f. Pește marin cu corpul asimetric, foarte turtit, cu amândoi ochii pe aceeași parte și care trăiește pe fundul apelor, culcat pe partea care nu are ochi (Pleuronectes flesus). – Cf. rus., bg. kambala.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CÁMBULĂ, cambule, s. f. Pește marin cu corpul nesimetric, foarte turtit, cu amândoi ochii pe aceeași parte (Pleuronectes flesus).Tc. [kal]kan balik.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
cámbulă / cambúlă s. f., g.-d. art. cámbulei / cambúlei; pl. cámbule / cambúle
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
CÁMBULĂ s. (IHT.; Pleuronectes flesus) (rar) limbă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
cambúlă (-le), s. f. – Pește marin, Pleuronectes flesus. Bg. kambala (DAR).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
cámbulă s. f., g.-d. art. cámbulei; pl. cámbule
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cámbulă f., pl. e (rus. kámbula, d. turc. kalkan-balyk, pește scut. V. calcan). Un fel de calcan (pește marin) maĭ mic numit și limbă (pleuronectes flexus).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CÁMBULĂ ~e f. Pește marin comestibil, având corpul turtit și ambii ochi pe aceeași parte a capului; calcan. /cf. bulg. kambala
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CÁMBULĂ s.f. În general, pește plat din familia pleuronectidae, având corpul dreptunghiular sau oval, cu ochii de regulă pe partea dreaptă. 1. Cambula propriu-zisă (Pleuronectes flesus) poate ajunge la 30-50 cm lungime, populează mările nordice, dar se găsește și în Marea Neagră de unde pătrunde în apele salmastre litorale. 2. Cambula-aurie sau cambula-de-mai (Pleuronectes platessa), de 25-65 cm, prezentă în aceleași mări, este deosebit de apreciată ca pește de consum. 3. Limanda (Pleuronectes limanda), de 35-40 cm lungime, se deosebește de celelalte specii prin solzii rugoși, dentoizi și regulați; fr. limande. 4. Cambula uriasă (Hippoglossus hippoglossus), prezentă exclusiv în mările nordice, poate atinge o lungime de 1,5-2 m, fiind numită și limbă-de-cal sau calcan-sfânt; germ. Heilbutt, engl. halibut.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)