Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CAMELEONÍSM s. n. 1. Proprietate a unor reptile de a-și schimba culoarea pielii după culoarea mediului înconjurător. 2. Fig. Schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. [Pr.: -le-o-] – Cameleon + suf. -ism.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CAMELEONÍSM n. 1) Proprietate a unor animale de a-și schimba culoarea pielii conform mediului înconjurător, folosită ca mijloc de apărare. 2) fig. Schimbare a convingerilor unei persoane în funcție de circumstanțe. [Sil. -le-o-] /cameleon + suf. ~ism
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CAMELEONÍSM s.n. Proprietate a unor reptile de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. ♦ (Fig.) Schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. [Cf. fr. caméléonisme].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CAMELEONÍSM s. n. 1. însușire a unor reptile de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător; h********e. 2. (fig.) schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. (< fr. caméléonisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CAMELEONÍSM s. n. Proprietatea unor specii de șopârlă de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. ♦ Fig. Schimbare a purtării și a convingerilor cuiva în funcție de împrejurări. [Pr.: -le-o-] – Din cameleon + suf. -ism.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CAMELEONÍSM s. v. inconsecvență.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
cameleonísm s. n. (sil. -le-o-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)