Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CARDÁNIC, -Ă, cardanici, -ce, adj. 1. (Despre un sistem de suspensie) Care permite unui obiect suspendat să-și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație a două piese ale unui mecanism) Care permite uneia dintre piese să-și păstreze poziția favorabilă transmiterii mișcării, indiferent de poziția celeilalte piese. ◊ Ax cardanic sau axă cardanică = arbore de transmisie (la automobile și la alte mașini) care leagă cutia de viteză cu arborele diferențialului. – Cardan + suf. -ic.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CARDÁNIC, -Ă adj. 1. Care dă voie unui obiect în suspensie să-și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație) Care permite unei piese să stea într-o poziție favorabilă pentru transmiterea mișcării. ◊ Ax cardanic = arbore de transmisie care leagă cutia de viteze a unui motor cu arborele diferențialului. [< it. cardanico].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CARDÁNIC, -Ă adj. 1. care dă voie unui obiect în suspensie să-și păstreze poziția orizontală. 2. (despre un sistem de articulație) care permite unei piese să stea într-o poziție favorabilă pentru transmiterea mișcării. ♦ ax ~ = arbore de transmisie care leagă cutia de viteze a unui motor cu arborele diferențialului. (< it. cardanico)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CARDÁNIC, -Ă, cardanici, -e, adj. 1. (Despre un sistem de suspensie) Care permite unui obiect suspendat să-și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație a două piese ale unui mecanism) Care permite uneia dintre piese să-și păstreze poziția favorabilă transmiterii mișcării, indiferent de poziția celeilalte piese. ◊ Ax cardanic sau axă cardanică = arbore de transmisie (la automobile și la alte mașini) care leagă cutia de viteză cu arborele diferențialului. – Din Cardan (nume propriu) + suf. -ic.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
cardánic adj. m., pl. cardánici; f. sg. cardánică, pl. cardánice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CARDÁNIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de cardan; propriu cardanului. /cardan + suf. ~ic
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)