Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: castan (substantiv masculin) , castăn   
CASTÁN, castani, s. m. 1. Arbore cu frunze simple, alungite și cu fructe comestibile (Castanea sativa sau vesca). 2. Arbore mare, cu frunze compuse, cu flori albe sau roșcate, dispuse în panicule, și cu fructe necomestibile (Aesculus hippocastanum). - Din castană (derivat regresiv).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CASTÁN, castani, s. m. 1. Arbore cu frunze simple, alungite și cu fructe comestibile (Castanea sativa sau vesca). 2. Arbore mare, cu frunze compuse, cu flori albe sau roșcate dispuse în panicule, și cu fructe necomestibile (Aesculus hippocastanum).Ngr. kastanon.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
castán (castáni), s. m. – Arbore cu fructe comestibile. – Mr. căstînu, megl. căstǫn. Lat. castaneus (sec. XIX). Formație neol. este evidentă în rom. (Densusianu, Rom., XXXIII, 276); mr. și megl. pot veni direct din lat. (Pascu, I, 61; Capidan, Megloromânii, 64). Cf. ngr. ϰάστανον, sl. kastanŭ, tc. kestane, alb. këstenë. Der. castană, s. f. (fructul castanului); castaniu, adj. (de culoarea castanei).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
castán s. m., pl. castáni
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
castán m. (d. castană). Un copac amentaceŭ cu frunze marĭ palmate (castánea vésca, cu fructe dulcĭ și bune de mîncat, și áesculus hippocástanum, cu fructe amare).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CASTÁN ~i m. Arbore având frunze simple, dințate, flori albe sau galbene și fructe comestibile sau necomestibile (după specie). ~ bun. ~ sălbatic. ~ porcesc. /<ngr. kastanon
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CASTAN-DE-LÁC s. v. cornaci.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
CÁSTĂN s. v. dulap, garderob, șifonier.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
CASTAN (‹ ngr.) s. m. Arbore din familia fagaceelor, înalt de 35-37 m, cu frunze alterne, dințate pe margini, cu flori unisexuate, mic, gălbui și cu fructe comestibile (Castanea sativa). ♦ C. sălbatic = arbore din familia hipocastanaceelor, cu frunze compuse, cu flori albe cu pete roșcate sau galbene dispuse în panicule și cu fructe necomestibile (Aesculus hippocastanum).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)