Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CAZUÁR, cazuari, s. m. Gen de păsări mari din Oceania, asemănătoare cu struțul, cu o creastă cornoasă pe frunte și cu pene negre întrebuințate ca podoabă (Casuarius casuarius). [Pr.: -zu-ar] – Din fr. casoar, it. casuario.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CAZUÁR s.m. Pasăre asemănătoare struțului, care trăiește în pădurile tropicale din Oceania. [Pron. -zu-ar, var. casuar s.m. / < it. casuario, cf. fr. casoar < cuv. malaiez].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CAZUÁR s. m. pasăre alergătoare din Australia și Noua Guinee, asemănătoare struțului. (< it. casuario, fr. casoar)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CAZUÁR, cazuari, s. m. Pasăre din Oceania, asemănătoare cu struțul, ale cărei pene se întrebuințează ca podoabă (Casuarius galeatus). [Pr.: -zu-ar] – Fr. casoar.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
cazuár s. m. (sil. -zu-ar), pl. cazuári
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CAZUÁR ~i m. Pasăre mare din Noua Guinee și Australia, asemănătoare cu struțul, având o creastă cornoasă pe frunte și pene negre, întrebuințate ca podoabe. [Sil. -zu-ar] /<fr. casoar, it. casuaro
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CAZUAR (‹ fr., germ.) s. m. Gen de păsări acarenate, răspândite în Australia, ins. Noua Guinee, de c. 160 cm, bune înotătoare și alergătoare, cu corpul turtit lateral, picioare scurte și puternice, terminate cu trei degete și capul acoperit cu o cască cornoasă (Casaurius). ♦ C. australian = pasăre mare (1,65 m), din pădurile Australiei de Nord, solitară, cu penaj negru ca tăciunele și formații cornoase, roșii-violacee, pe cap și pe gît; atinge 50 km /h în alergare (Causarius causarius).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)