Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii:   
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m. (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CENTIMÉTRU s.m. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. // s.n. Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, de vânzători, în magazine etc. [Pl. -ri, (s.n.) -re. / cf. fr. centimètre, it. centimetro].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CENTIMÉTRU I. s. m. măsură subdivizionară de lungime, a suta parte dintr-un metru. II. s. n. panglică lungă de 1 cm (și jumătate) cu diviziuni zecimale, pentru măsurat în croitorie, în magazine de textile etc. (< fr. céntimètre)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. ◊ Centimetru pătrat = unitate de arie egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). Centimetru cub = unitate de volum egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). 2. Panglică îngustă de mușama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult și servind la măsurat în ateliere și magazine. – Fr. centimètre.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CENTIMÉTRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
centimétru (unitate de măsură) s. m. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétri, art. centimétrii; simb. cm
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
centimétru (panglică de măsurat) s. n. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
centimétru m. (centi- și metru). Aritm. A suta parte dintr´un metru.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CENTIMÉTRU1 ~e n. Panglică din diferite materiale împărțită în diviziuni zecimale și folosită la măsurat (în croitorie, în lemnărie etc.). /<fr. centimetre
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CENTIMÉTRU2 ~i m. Unitate de măsură a lungimii (egală cu a suta parte dintr-un metru). ◊ ~ pătrat (cm2) unitate subdivizionară de măsură a suprafeței, egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. ~ cub (cm3) unitate subdivizionară de măsura a volumului, egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. /<fr. centimetre
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)