Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: centra (verb tranzitiv) , centrare (substantiv feminin)   
CENTRÁRE, centrări, s. f. Acțiunea de a centra; centraj. – V. centra.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CENTRÁRE s.f. Acțiunea de a centra și rezultatul ei; centraj. [< centra].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CENTRÁRE, centrări, s. f. Acțiunea de a centra.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
Centrare ≠ descentrare
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
centráre s. f., g.-d. art. centrării; pl. centrări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CENTRÁ, centrez, vb. I. 1. Tranz. A fixa o piesă de prelucrat într-o mașină-unealtă, astfel încât axa de rotație a suprafeței supuse prelucrării să coincidă cu axa de rotație a sculei sau a axului principal al mașinii. 2. Tranz. Fig. A orienta o activitate spre un anumit obiectiv, a grupa elemente disparate în jurul unui nucleu. 3. Tranz. A aduce în poziții corecte două sau mai multe mașini care funcționează cuplate. 4. Intranz. și tranz. (La fotbal, polo, handbal, rugbi etc.) A trimite sau a trece mingea de la marginea terenului spre mijlocul lui; spec. (la fotbal) a trimite mingea din marginea terenului în careul de la poartă. – Din fr. centrer.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A CENTRÁ ~éz tranz. 1) A fixa sau a amplasa în centru (pe o axă sau într-o poziție corectă); a regla după o axă; a axa. ~ o piesă. 2) fig. A amplasa în centru. ~ un desen. 3) fig. (elemente răzlețe) A dispune în jurul unui nucleu. 4) sport (mingi) A trimite de la marginea terenului spre centru. /<fr. centrer
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CENTRÁ vb. I. tr. 1. A așeza, a fixa în (pe) centru sau într-o poziție corectă (o piesă). 2. (Fig.) A îndrepta (o acțiune) către un anumit scop. 3. A trimite mingea la centru sau lângă poarta echipei adverse (la fotbal și la rugbi). [< fr. centrer].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CENTRÁ vb. I. tr. 1. a așeza, a fixa în/pe centru sau într-o poziție corectă (o piesă). 2. (fig.) a îndrepta către un anumit scop, a grupa. 3. a regla două sau mai multe mașini care funcționează cuplate. II. intr., tr. (sport) a trimite mingea de la marginea terenului spre mijlocul lui, (la fotbal) în careul de la poartă. (< fr. centrer)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CENTRÁ, centrez, vb. I. 1. Tranz. A fixa o piesă de prelucrat într-o mașină-unealtă astfel încât axa ei de rotație în mașină să coincidă cu axa pe care trebuie să o aibă piesa prelucrată. 2. Tranz. Fig. A orienta o activitate spre un anumit obiectiv, a grupa elemente disparate în jurul unui nucleu. 3. Intranz. (La fotbal, rugbi etc.) A trimite sau a trece mingea de la marginea terenului spre centru (în apropierea porții adversarului). – Fr. centrer.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CENTRÁ vb. (TEHN.) a axa. (~ o piesă cilindrică.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A centra ≠ a descentra
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
centrá vb., ind. prez. 1 sg. centréz, 3 sg. și pl. centreáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)