Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CENTRIFÚG, -Ă, centrifugi, -ge, adj., s. f. 1. Adj. Care tinde să se depărteze de centru; centrifugal. ◊ Forță centrifugă = forță care acționează asupra unui corp aflat în mișcare de rotație, tinzând să-l depărteze de axa de rotație. Mișcare centrifugă = mișcare a unui corp care se depărtează de centrul lui de rotație. Pompă centrifugă = aparat bazat pe efectul forței centrifuge și folosit la pomparea apei. 2. S. f. Aparat pentru separarea componenților cu densități diferite dintr-un amestec lichid eterogen cu ajutorul forței centrifuge. – Din fr. centrifuge.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CENTRIFÚG adj. Care tinde să se îndepărteze de centru; centrifugal. ◊ (Op. centripet) Forță centrifugă = forță care tinde să depărteze un corp în mișcare circulară de centrul lui de rotație. [< fr. centrifuge].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CENTRIFÚG, -Ă I. adj. care tinde să se îndepărteze de centru; centrifugal. ♦ forță ~ă = forță care tinde să depărteze un corp în mișcare circulară de centrul lui de rotație. II s. f. 1. aparat, mașină cu ajutorul căreia se efectuează operația de centrifugare. 2. instalație destinată antrenamentului astronauților, care simulează acțiunea accelerațiilor de lungă durată. (< fr. centrifuge)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CENTRIFÚG adj. (FIZ.) centrifugal. (Mișcare ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Centrifug ≠ centripet
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
centrifúg adj. m., pl. centrifúgi; f. sg. centrifúgă, pl. centrifúge
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
centrifúg, -ă adj. (d. centru și fug; fr. centrifuge). Fiz. Care tinde să se depărteze de centru: forță centrifugă.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CENTRIFÚG ~gă (~gi, ~ge) Care are tendința de a se îndepărta de centru. Mișcare ~gă. ◊ Forță ~gă forță datorită căreia un corp, aflat în mișcare circulară, tinde să se depărteze de centrul de rotație. Pompă ~gă mașină rotativă bazată pe efectul forței centrifuge, folosită la pomparea unor lichide. /<fr. centrifuge
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CENTRIFÚGĂ ~ge f. Instalație de înaltă turație, folosită pentru separarea prin centrifugare a componenților unui amestec. ~ de miere. [G.-D. centrifugei] /<fr. centrifuge
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CENTRIFÚGĂ s.f. Aparat pentru separarea cu ajutorul forței centrifuge a substanțelor cu densitate diferită dintr-un amestec. ♦ Instalație destinată antrenamentului astronauților, care simulează acțiunea accelerațiilor de lungă durată. [< fr. centrifuge, cf. lat. centrum – centru, fugere – a fugi].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CENTRIFÚGĂ, centrifuge, adj. f. (În expr.) Forță centrifugă = forță datorită căreia un corp aflat în mișcare de rotație tinde să se depărteze de centrul liniei sale de mișcare. Mișcare centrifugă = mișcare a unui corp care se depărtează de centrul său de rotație. Pompă centrifugă = aparat bazat pe efectul forței centrifuge și folosit la pomparea apei. Mașină centrifugă (și substantivat, f.) = aparat pentru separarea mecanică a componenților cu greutate specifică diferită dintr-un amestec lichid, cu ajutorul forței centrifuge. – După fr. centrifuge.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
centrifúgă s. f., g.-d. art. centrifúgei; pl. centrifúge
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)