Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CHESÓN, chesoane, s. n. 1. Vehicul de artilerie, tras de cai, format dintr-o ladă de tablă închisă, împărțită în compartimente, destinat pentru transportul muniției. 2. Fiecare dintre despărțiturile cu pereți metalici care se fac la o navă, cu scopul de a evita pătrunderea masivă a apei în caz de avarie. ♦ Dulap pentru păstrarea efectelor pe bordul unei nave. 3. Construcție de beton, de oțel etc. de forma unei cutii, care servește la executarea fundațiilor sub apă sau în terenurile umede, precum și la repararea unei nave sub linia de plutire. – Din fr. caisson.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CHESÓN s.n. 1. Vehicul cu două roți, compartimentat, folosit pentru transportul muniției. 2. Fiecare dintre încăperile etanșe, create prin compartimentarea unei nave, pentru a împiedica în caz de avarie pătrunderea masivă a apei în tot vasul. ♦ Ladă pentru ținerea proviziilor și a ustensilelor pe bordul unui vas. 3. Construcție asemănătoare unei cutii cu ajutorul căreia se pot executa fundații sub apă. [Pl. -soane. / < fr. caisson].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CHESÓN s. n. 1. vehicul cu două roți, compartimentat, în trecut pentru transportul muniției (de artilerie). 2. fiecare dintre încăperile etanșe create prin compartimentarea unei nave, pentru a împiedica pătrunderea masivă a apei în tot vasul în caz de avarie. ◊ dulap pentru ținerea proviziilor și a ustensilelor pe bordul unei nave. 3. construcție de lemn, beton etc. (cutie) pentru lucrări subacvatice ori în terenuri cu multă umiditate. 4. piesă prefabricată din beton armat, având forma unei plăci cu nervuri de întărire, folosită ca element de rezistență la planșee și acoperișuri. 5. (arhit.) casetă (4). (< fr. caisson)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CHESÓN, chesoane, s. n. 1. Vehicul pentru transportul muniției, format dintr-o ladă de tablă închisă, împărțită în compartimente. 2. Fiecare dintre despărțiturile cu pereți metalici care se fac la o navă, cu scopul de a evita pătrunderea masivă a apei în caz de avariere. ♦ Ladă pentru păstrarea proviziilor sau a efectelor pe bordul unei nave. 3. Construcție sub apă, de forma unei cutii, în care, după secarea interiorului, se fac lucrări de fundație. – Fr. caisson.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
chesón (chesoáne), s. n.1. Copaie. – 2. Ladă. – 3. Vehicul de artilerie. Fr. caisson.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
chesón s. n., pl. chesoáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
chesón n., pl. oane (fr. caisson, d. caisse, ladă. V. casă 2, casier). Ladă pe roate de transportat ghĭulele saŭ cartușe și care e dusă împreună cu tunu saŭ cu mitraliera. Despărțitură de tavan separată pin [!] ornamente.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CHESÓN ~oáne n. 1) Construcție specială, în formă de cutie, folosită la executarea de fundații sub apă sau la repararea unor nave sub linia de plutire. ~ cu compartimente. 2) Trăsură de artilerie prevăzută cu compartimente în care se transportă munițiile. /<fr. caisson
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)