Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CHIPARÓS, chiparoși, s. m. Arbore rășinos conifer cu frunze persistente și cu lemnul rezistent și parfumat, întrebuințat în industrie (Cupressus sempervirens). – Din ngr. kiparíssi.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CHIPARÓS s. (BOT.; Cupressus sempervirens) (livr.) cipru.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
chiparós (chiparóși), s. m. – Arbore rășinos cu lemnul parfumat (Cupressus sempervirens). – Mr. chiparis. Ngr. ϰυπαρίσσι (sec. XVII), cf. v. sb. kiparisĭ (Vasmer, Gr., 78), alb. kiparis.Der. chiparoasă (var. tiparoasă), s. f. (plantă decorativă, Polianthes tuberosa), din fr. tubéreuse, contaminat prin etimologie populară cu chiparos (se numește și tuberoză, ca în fr.).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
chiparós (arbore) s. m., pl. chiparóși
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CHIPARÓS ~și m. Arbore exotic, având frunzele veșnic verzi, lemn rezistent și puternic parfumat, folosit în scopuri decorative și în industrie; cipru. /<ngr. kyparissi
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
chiparís și (greșit) -ós m. (ngr. kyparissi, d. vgr. kypárissos, de unde și lat. cypressus și cupressus, și de aicĭ fr. kyprès; vsl. rus. kiparísŭ). Un copac conifer perpetuŭ verde cu lemnu tare, roșiatic și mirositor și care se plantează pin [!] cimitire (cupressus sempérvirens). – Barb. la Em. cipru (după fr.).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CHIPARÓS (‹ ngr.) s. m. Arbore rășinos din familia cupresaceelor, originar din SE Europei, de c. 25 m înălțime, cu coroana foarte densă, îngustă, columnară sau piramidală și frunze persistente; lemnul, rezistent și parfumat, este utilizat în ind. (Cupressus sempervirens). ♦ C. de baltă = arbore din familia taxodiaceelor, originar din America de Nord, de c. 60 m înălțime, cu coroana conică, frunze mici, aciculare, căzătoare, verzui primăvara, galbene vara, brun-ruginii toamna și lemn de calitate superioară (Taxodium distichum).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)