Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CLOISONNÉ s. n. 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2. Obiect astfel realizat. [Pr.: cloa-zo-né] – Cuv. fr.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CLOISONNÉ [pr.: cloazoné] n. 1) Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri metalice, în funcție de motivul decorativ. 2) Obiect astfel realizat. /Cuv. fr.
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CLOISONNÉ adj. (Despre emailuri) Lucrat potrivit unei tehnici care permite încastrarea emailului în metal. // s.n. Tehnică de lucru a emailului care permite încastrarea sa în suporturi metalice. [Pron. cloa-zo-né, var. cloazonat, -ă adj., s.n. / < fr. cloisonné].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CLOISONNÉ /CLOA-ZO-NÉ/ s. n. 1. tehnică de lucrare a emailului sau a pietrelor semiprețioase constând în încastrarea acestora într-o împletitură de metal, separând motive florale sau geometrice, policrome. 2. obiect astfel realizat. (< fr. cloisonné)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
cloisonné (fr.) [pron. cloazoné] (cloi-) s. n., art. cloisonné-ul; (obiecte) pl. cloisonné-uri
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
CLOISONNÉ (cuv. fr.) [clauzoné] subst. Tehnică în arte emailului, constînd din împărțirea suprafeței suportului metalic (în funcție de desenul motivulului decorativ), prin fîșii subțiri din același material, în mici compartimente și din umplerea acestora cu smalț (de diferite culori); p. ext. obiect realizat după o astfel de tehnică.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)