Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COLEOPTÉR, coleoptere, s. n. (La pl.) Ordin de insecte cu patru aripi dintre care cele două superioare (elitre), întărite, au rol de protecție pentru celelalte două, care sunt subțiri, membranoase și servesc la zbor; (și la sg.) insectă care face parte din acest ordin. [Pr.: -le-o-] – Din fr. coléoptère.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
coleoptér s. n. (sil. -le-; mf. -pter), pl. coleoptére
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
coleoptér, -ă adj. (vgr. koleópteros, d. koleós, teacă, și pterón, aripă). Zool. Care are aripile învelite cu elitre, ca gîndaciĭ. S. n., pl. e. Însect [!] cu aripile așa, adică gîndac.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
COLEOPTÉR ~e n. 1) la pl. Ordin de insecte cu o pereche de aripi tari (elitre), care acoperă o altă pereche de aripi subțiri și membranoase (reprezentanți: cărăbușul, buburuza). 2) Insectă din acest ordin. [Sil. -le-o-] /<fr. coléoptères
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
COLEOPTÉRE s.n.pl. Ordin de insecte cu șase picioare și patru aripi (dintre care două, întărite, acoperă pe celelalte două); (la sg.) insectă din acest ordin. [Sg. coleopter. / < fr. coléoptères, cf. gr. koleos – scoarță, pteron – aripă].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COLEOPTÉRE s. n. pl. ordin de insecte cu șase picioare și patru aripi, două întărite, acoperindu-le pe celelalte două, subțiri, membranoase. (< fr. coléoptères)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
COLEOPTÉRE (‹ fr. {i}; {s} gr. koleos „teacă” + pteron „aripă”) s. n. pl. Ordin se insecte (ex. cărăbușul, rădașca) cu o pereche de aripi tari, chitinoase și dure (elitre), care acoperă o a doua pereche, membranoasă; gîndaci. Este cel mai mare ordin de insecte, cu peste 30.000 de specii.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)