Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COLOÍD, -Ă, coloizi, -de, adj., s. m. și f. 1. Adj. (Chim.; despre unele substanțe sau materii) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane. 2. S. m. Substanță cu proprietăți coloide (1), aflată în stare coloidă. – Din fr. colloïde.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
COLOÍD s.m. (op. cristaloid) Substanță aflată în stare de dispersie, cu aspect de gelatină, care nu poate trece printr-o membrană de pergament. // adj. Care se prezintă în starea descrisă mai sus. [Pron. -lo-id. / < fr. colloïde, cf. gr. kolla – clei, eidos – aspect].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COLOÍD, -Ă adj., s. m. (substanță) în stare de dispersie, cu aspect de gelatină, care nu poate trece printr-o membrană de pergament; coloidal (<fr. colloïde)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
COLOÍD adj., s. 1. adj. v. coloidal. 2. s. v. soluție coloidală.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
coloíd adj. m., s. m., pl. coloízi; f. sg. coloídă, pl. coloíde
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
coloíd, -ă adj. (d. vgr. kólla, cleĭ, și -id din metaloid. Cp. cu colodiŭ). Care seamănă a cleĭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
COLOÍD ~dă (~zi, ~de) și substantival (despre unele materii) Care constă din particule fine dispersate într-un mediu omogen. [Sil. -lo-id-] /<fr. coloïdel
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
COLOÍD (‹ fr. {i}; {s} gr. kolla „clei” + eidos „aspect”) s. m., adj. 1. s. m., adj, (CHIM.) 1. S. m. Sistem eterogen format din două faze: faza dispersată și faza dispersantă, prima fiind constituită din particule a căror mărime este cuprinsă între 10-7 și 10-5 cm. 2. Adj. (Despre substanțe) Ale cărei particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane; coloidal.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)